Kaip praneša „Euobserver“, EP nariai Strasbūre pasirašė pirmąjį visą ES apimančių taisyklių paketą dėl laikinai dirbti atvykstančių sezoninių darbuotojų tam, kad jiems būtų suteikiamos tokios pačios teisės į įdarbinimą, kurios galioja ES šalių narių piliečiams, dėl minimalaus atlyginimo, darbo valandų, atostogų bei sveikatos ir saugumo reikalavimų.

Europos Komisijos (EK) paskaičiavimais, kasmet į ES atvyksta daugiau nei 100 tūkst. sezoninių darbuotojų iš trečiųjų šalių.

Remiantis naujuoju teisės aktu, prie visų prašymų atvykti į ES dirbti sezoninį darbą bus reikalaujama pridėti darbo sutartį ar atitinkamą darbo pasiūlymą, kuriame turės būti nurodyta pagrindinė informacija apie darbo užmokestį ir darbo valandas.

Remiantis naujuoju teisės aktu, darbuotojams bus suteikiama teisė mažiausiai vieną kartą keisti darbą, o nesąžiningiems darbuotojams bus taikomos sankcijos.

ES šalių narių vyriausybės išsaugos teisę spręsti, kiek sezoninių darbuotojų kiekvienais metais jos ketina įsileisti į šalį, tačiau iš jų bus reikalaujama nustatyti minimalų iš ES nepriklausančių valstybių atvykstančių sezoninių darbuotojų buvimo šalyje terminą nuo penkių iki devynių mėnesių per dvylikos mėnesių periodą.

ES šalių narių vyriausybėms suteikiamas 2,5 metų periodas, kad šios taisyklės taptų galiojančiomis.

Kalbėdamas iš karto po balsavimo surengtoje spaudos konferencijoje, EP narys iš Jungtinės Karalystės (JK) Leiboristų partijai priklausantis Claude’as Moraesas pasakė, kad šis istorinis teisės aktas – tai pirmasis įstatyminis pagrindas, reglamentuojantis pigią darbo jėgą.

C. Moraesas pridūrė, kad teisės akto, kuris buvo ruošiamas trejus metus, užbaigimui turėjo įtakos skandalai, atskleidę sezoninių darbuotojų išnaudojimą.