Praėjusią savaitę Kijeve viešėjo ir Europos Parlamento delegacija, kuri susitiko su visomis pusėmis.

Ukraina – ne prizas

„Finansinė parama Ukrainai reikalinga, ypatingai, jei Ukraina apsispręs ir laikysis ankstesnės linijos dėl sutarties su ES. Bet tada bus baudžiama iš Rusijos pusės. Tad kyla klausimas, ar Vakarai pasirengę kompensuoti tą bausmę“, - „Europos klubui“ sakė europarlamentaras Vytautas Landsbergis. Tačiau apie sumas jis teigė negalintis kalbėti, tačiau patvirtino, kad apie tai kalbama. Klaidinga būtų manyti, kad Ukraina tampa lyg lenktyniavimo tarp Rytų ir Vakarų prizu, tarsi neturėtų savo valios. „Ji turi savo valią ir galimybę spręsti, bet didelių vilionių yra ir iš Rytų pusės“, - sakė jis.

Ankstyvieji rinkimai būtų geriausias variantas, jo nuomone, jei siekiama rasti taikų, nekonfliktišką būdą išeiti iš susidariusios situacijos, kuri yra „ant peilio ašmenų“, pasak V. Landsbergio. Tačiau ukrainiečiai turi patys pasirinkti savo šalies kelią, be gąsdinimų ir grąsinimų.

Europarlamentaras teigė, kad tie, kurie reikalauja europinio Ukrainos kelio, rodo pasiryžimą ir atkaklumą, nors kartais jie gąsdinami valdžia be jokių lėšų. Ir jei Ukraina kris į ekonominę duobę, juos vadins kaltaisiais, nes nepasirašė sutarties su Rusija, mano pašnekovas.

Tuo tarpu Vakaruose įvyko dideli poslinkiai, mano V.Landsbergis. Prieš keletą metų Rusija buvo vadinama geru demokratiniu partneriu, tai šiandien šių iliuzijų jau nėra. Dabar Rusija suvokiama kaip varžovas, galintis atnešti grėsmės ir žalos. „Tai labai rimtas, daug atsakingesnis matymas nei anksčiau“, -- sakė V.Landsbergis.

Pasiūlymų – ne vienas

Skaitykite daugiau ir klausykite "Europos klubo" pokalbį su europarlamentaru Vytautu Landsbergiu, EP pirmininko patarėju Arnoldu Pranckevičiumi bei žurnalistu Mariumi Jokūbaičiu paspaudę šią nuorodą.