Daugumos Europos Sąjungos (ES) šalių narių piliečiai gali vykti be vizų į užsienio valstybes, kurių sąrašas pateiktas Tarybos reglamento Nr. 539/2001 priede.

Tačiau, kaip praneša „Euractiv“, kelių naujai prie ES prisijungusių šalių piliečiams vis dar reikia gauti vizą tam, kad jie galėtų keliauti į tokias valstybes kaip JAV, Kanada ar Australija.

Reglamente, kuris pradėjo galioti 2013 m. gruodžio 20 d., nurodoma, kad ES šalims narėms reikėtų turėti bendrą poziciją su vizomis susijusiais klausimais, ypač tais atvejais, kai užsienio valstybės taiko ES šalių narių piliečiams skirtingą atvykimo į šias valstybes tvarką.

EK įspėjo, jog per šešis mėnesius neišsprendus šios problemos, ES ketina pradėti reikalauti vizų iš JAV diplomatų.

Tačiau suinteresuotų valstybių diplomatai patikino, kad ir toliau tęs dvišales derybas tam, kad ši problema būtų išspręsta.

Naujasis ES vizų reglamentas

Remiantis naujai priimtu reglamentu, EK gali laikinai nutraukti ES vizų lengvatų tvarkos taikymą užsienio valstybėms, jei šios per šešis mėnesius nepanaikins reikalavimo dėl vizų kai kurioms ES šalims narėms.

EK jau buvo įspėjusi, kad šios naujos taisyklės gali reikšti, jog JAV diplomatams gali tekti gauti vizas tam, kad galėtų atvykti į ES, jei Vašingtonas nepanaikins vizų reikalavimo kelioms ES valstybėms narėms

Naujasis teisės aktas buvo inicijuotas Europos Parlamento (EP), kuris 2012 m. paruoštoje ataskaitoje pateikė trečiųjų šalių, reikalaujančių iš kai kurių ES šalių narių piliečių gauti vizas, sąrašą.

Kanada reikalauja vizų iš Bulgarijos ir Rumunijos piliečių, o Australija teoriškai taiko vienodą vizų gavimo tvarką visoms ES šalims narėms, tačiau bulgarams ir rumunams išduodamų vizų skaičius yra mažiausias.

Kaip teigia EP nariai, Lisabonos sutartis suteikia naujų galių ES reikalauti, kad ES šalys narės būtų vertinamos kaip viena visuma, o JAV pakeistų šiuo metu vykdomą vizų politiką.

JAV spaudimas dėl keitimosi duomenimis

Vašingtonas pareikalavo, kad keturios ES šalys narės pasirašytų dvišales sutartis kaip išankstinę sąlygą, suteiksiančia galimybę pasinaudoti JAV bevizio režimo programa.

Viena iš toki sąlygų – tai 2003 m. Nuostata dėl dalinimosi kovos su terorizmu patikrinimo informacija (HSPD-6), kurioje nurodoma sudaryti jungtinį sąrašą, tam kad būtų pagerintas žinomų teroristų arba įtariamų terorizmu asmenų bei jų rėmėjų tapatybės nustatymas, patikra bei sekimas.

Kitas dokumentas – tai Sunkių nusikaltimų prevencijos ir kovos sutartis, kurioje iš pasirašančių valstybių reikalaujama dalintis biometriniais ir kitokiais asmenų duomenimis sunkių kriminalinių nusikaltimų bei terorizmo prevencijai, atskleidimui bei tyrimui pagal užklausimą. JAV jau yra pasirašiusi šias sutartis su kai kuriomis ES šalimis narėmis.

Tačiau EK nėra patenkinta, kad atskiros ES šalys narės pasirašė keitimosi duomenimis sutartis su JAV, kol dar nėra pasirašyta ES ir JAV bendroji sutartis dėl duomenų apsaugos, užtikrinsianti ES šalių narių piliečiams jų teisių apsaugą, jei JAV pasinaudos jų asmeniniais duomenimis.

Šalių, kurioms trūksta bendradarbiavimo dėl vizų, diplomatai teigia, jog šios valstybės turėtų informuoti EK apie šiose valstybėse susiklosčiusią situaciją su trečiosiomis šalimis iki vasario 9 d.
Remiantis naujuoju reglamentu, jei praėjus 90 dienų JAV ir toliau reikalaus vizų iš šių valstybių, EK gali priimti sprendimą laikinai nutraukti ES vizų lengvatų taikymą tam tikroms JAV piliečių grupėms, t.y. diplomatinius pasus turinčius asmenis.

Tačiau diplomatai teigia, jog jie taip pat ragins vykdyti dvišales derybas, nedėdami per daug vilčių į bendras ES pastangas.

Tiesa, kai gruodžio mėn. naujasis reglamentas buvo priimtas, į tokį sprendimą buvo atsakyta kelių ES šalių narių pareiškimu, kuriame buvo teigiama, jog keldama šį klausimą ES taip pat turėtų atsižvelgti į potencialias neigiamas politines pasekmes, kurias gali sukelti tokie su tarptautiniais santykiais susiję siūlymai ar sprendimai tiek ES lygmeniu, tiek ir atskirų ES šalių narių lygmenimis.

„Tai kelia ypatingai didelį pavojų tarptautiniams santykiams su strateginiais partneriais“, - teigiama šiame pareiškime, kurį pasirašė Belgija, Vokietija, Estija, Graikija, Ispanija, Prancūzija, Italija, Kipras, Latvija, Lietuva, Liuksemburgas, Vengrija, Malta, Nyderlandai, Austrija, Portugalija, Slovėnija, Slovakija, Suomija, Švedija bei Lenkija, kurios piliečiai norėdami vykti į JAV turi gauti vizą.