Mykolas Azarovas atsistatydino dėl Ukrainos opozicijos daromo politinio spaudimo. Jis įvardijamas kaip vienas pagrindinių konfliktinės padėties kaltininkų šalyje. Jam pasitraukus atšauktas ir įstatymas dėl susirinkimų laisvės varžymo. Azarovo skrydis į Austriją sukėlė nemažai susidomėjimo šalies žiniasklaidoje. Manoma, jog priekaištų Europos Sąjungai nestokojęs politikas pasislėpė sūnaus namuose, Vienoje. Žurnalo „Format“ straipsnyje nagrinėjami ne tik jo, bet ir rusų oligarchų ir Viktoro Janukovyčiaus turtas, trečiųjų asmenų valdomas būtent iš Vienos. Svarbiųjų Ukrainos oligarchų sąraše yra taip pat broliai Andriejus ir Sergiejus Klujevai, pagrindiniai Regionų partijos rėmėjai.

Pasak žurnalo, Janukovyčiaus turtas siekia 150 mln. eurų ir yra paskirstytas įvairiose firmose Austrijoje, Kipre, Panamoje, Mergelių salose ar JAV. Ukrainos Prezidentas turi tarp kitko keletą prabangių vilų bei nuosavą orlaivių flotą, nors oficialiai teigia esą jo turtas vertas tik šiek tiek daugiau nei 5 mln eurų. Tankus ir painus ryšių tinklas susipina vieno asmens rankose. Reinhardas Prokschas vadovauja P&A Corporate Trust ir Compaserve įmonėms, kurioms oficialiai priklauso didžioji oligarchų prabangių turtų dalis. Tačiau pats Prokschas pripažino, jog jo funkcija yra adminstracinė, susijusi su mokesčių valdymu. Kitaip tariant, jis tėra statytinis...

Gudrios schemos ir bandymai nuslėpti turtą gali neužilgo atsisukti prieš oligarchus. Ukrainiečių kilmės britas Stepanas Pasicznykas ragina užšaldyti Ukrainos politikų sąskaitas Europos bankuose. Toks poelgis būtų ne tik teisėtas, bet ir moraliai pagrįstas. Anot jo, pradžiai pakaktų užblokuoti Proscho įmonių sąskaitas, nes tokiu būdu pinigai negalėtų keliauti ir į kitas holdingo įmones.

Turint omeny, jog stambusis verslas ir politika Ukrainoje yra stipriai susipynę, veiksmingiausias būdas sustabdyti esamą režimą būtų būtent blokuojant oligarchų sąskaitas. Anot Bloomberg korespondento Vitalijaus Syčio, ES turėtų įsamoninti Ukrainos politikams, jog integracija su Rusija ir Putino forsuojama muitų sąjunga tuo pačiu ir reiškia atostogas Almatoje ir Minske, o ne kaip anksčiau – Milane ar Sardinijoje. Didžiulė vidaus rinka,palankios sąlygos vystyti verslą ar galimybė laisvai keliauti yra vienas svarbiausių Europos Sąjungos įrankių užsienio politikoje. Iki šiol panašu, jog deramai neišnaudotas.

Austrija yra žinoma kaip mokesčių rojus. Laisvesnės taisyklės taikomos bankams dėl klientų pajamų šaltinių kelia abejonių Briuselyje. Šios padėties pakeisti iki šiol nepavyko. Viena yra vienu iš traukos centrų ne visuomet skaidriais būdais pralobstantiems milijonieriams iš Rytų.

Tad šioje situacijoje gal verta panaudoti šį centrą kaip spąstus? Išsiųsti aiškų signalą, jog Europos Sąjunga nori matyti savo kaimynystėje demokratišką, civilizuotą ir laisvą valstybę, kuri netraktuoja savo piliečių kaip galvijų. Kipras, Graikija ar Austrija yra savotiški Rusijos Trojos arkliai Europoje, kurių pagalba ji kol kas skaldo, o vėliau galbūt valdys. Kovos Maidano aikštėje tai išbandymas. Vieniems – protestuojant kiekvien1 dieną minus 25 laipsnių temperatūroje. Kitiems – rodant moralinį stuburą ir politinę išmintį.

Tomas Marcinkevičius