Kaip rašo „Euractiv“, ES šalių narių bei vyriausybių vadovai susirinks į vakarienę gegužės 27 d., kurios metu bus pirmą kartą aptariami aukščiausi naujosios Europos Komisijos (EK) postai. Kaip sakė H. van Rompuy, tai bus neoficialus susitikimas, kurio metu ES vadovai turėtų aptarti EP rinkimų rezultatus, kurie vyks ES šalyse narėse gegužės 22–25 dienomis.

„Kol kas šio susitikimo dienotvarkė dar nėra sudaryta“, - sakė H. van Rompuy atstovas, pridurdamas, kad šis susitikimas nėra skirtas sudaryti galimų kandidatų į aukščiausius ES postus sąrašus
„ES Tarybos pirmininkas aptars procedūrinius porinkiminio periodo klausimus, o ES vadovai aptars, kaip galima būtų užtikrinti stabilią daugumą ES Taryboje ir EP tam, kad būtų sutarta dėl naujojo EK pirmininko“, - sakė H. van Rompuy atstovas.

ES šalių narių vadovai oficialiai nominuos savo kandidatą į EK pirmininkus per oficialų ES Tarybos posėdį birželio 26–27 d. Šis kandidatas turės surinkti santykinę EP narių daugumą, o ES valstybių narių vadovai, remiantis Lisabonos sutartimi, privalės atsižvelgti į EP rinkimų rezultatus.

„ES Tarybos pirmininkas privalo patikrinti, ar kandidatas gali surinkti EP daugumą. Jei EP pasiūlys kandidatą, kurį parems stabili ir patikima dauguma (...), tai taps ypatingai svarbiu faktu priimant sprendimą“, - patikino H. van Rompuy.
Institucinės derybos

Pastaruosius keletą mėnesių politinės partijos rinko savo kandidatus rinkiminių kampanijų metu. Tokie politikai kaip Martinas Schulzas ar Guy Verhofstadtas yra partijų išrinkti kandidatai į šiuo metu Jose Manuelio Barroso užimamą EK pirmininko postą.

Jei europarlamentarai sutars dėl vieno kandidato, jie galėtų paskatinti ES šalių narių vadovus nominuoti vieną asmenį arba atmesti tokio asmens kandidatūrą, tokiu būdu būtų išvengta sunkių ir ilgų derybų, kurios gali trukti visą vasarą.

Dėl aukščiausių ES postų, tokių kaip ES užsienio ir saugumo politikos vadovo, EP pirmininko, Euro grupės pirmininko ir netgi NATO generalinio sekretoriaus pozicijos taip pat vyks rimtos kovos. Tikėtina, kad kompromiso dėl visų šių postų bus ieškoma tuo pačiu metu, o tai reiškia, kad porinkiminis periodas bus ypatingai komplikuotas.

H. van Rompuy atliks pagrindinį vaidmenį, užtikrinant sklandų EP ir ES Tarybos bendradarbiavimą šiuo periodu – jis taps tarpininku šiame procese.