Kaip rašo „Euobserver“, sklinda kalbų, jog G. Erleris gali tapti tarpininku derybose Ukrainoje, kur proeuropietiški protestai pastaruoju metu pasižymi smurto prieš protestuotojus proveržiais.

Tačiau ES plėtros ir kaimynystės eurokomisaras Stefanas Fule bei ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton prisiėmė šį tarpininkavimo įsipareigojimą.

„Geriausia Vokietijai būtų ne ieškoti išskirtinio Ukrainos situacijos vertinimo, o laikytis bendros ES pozicijos bei remti ES tarpininkavimo pastangas“, - samprotavo G. Erleris.

„Mane stebina tai, kad ekspertams pavesta išspręsti klausimą, ar tarp Rusijos Muitų sąjungos ir Rytų partnerystės nėra konflikto. Mums reikia rasti sprendimą kiek įmanoma greičiau, nes kalbama ne tik apie Ukrainą. Moldova ir Gruzija užbaigė derybas ir nori šių metų vasarą pasirašyti Asociacijos sutartį. Kaip elgsis Rusija, jei tai atsitiks?“ – klausė G. Erleris.

„Turime užtikrinti, kad nebūtų įtampos tarp Rytų partnerystės ir Rusijos Muitų sąjungos“, - pridūrė jis.

G. Erlerio manymu, jei tokios šalys kaip Ukraina, Gruzija ir Moldova sudarys su ES laisvosios prekybos sutartį, kaip numato Rytų partnerystės programa, Maskva ims baimintis, kad šių valstybių rinkos bus užtvindytos pigia produkcija iš Vakarų, o tai gali turėti neigiamos įtakos Rusijos eksportui.

„Galiu suprasti šį nerimą, nežinau, kaip atrodys šios problemos sprendimas, tačiau jį rasti yra įmanoma, būtent tai ir yra šiuo metu vertinama ekspertų“, - pastebėjo G. Erleris.