Per pirmąjį viršūnių susitikimą nuo to laiko, kai F. Hollande’as tapo Prancūzijos prezidentu 2012 m. gegužės mėn., bus pranešta apie bendras šių šalių investicijas į bepiločių orlaivių gamybą, bendradarbiavimą branduolinės energetikos mokslinių tyrimų srityje bei susitarimą dėl kosminės erdvės bei palydovų technologijų.

Tačiau, kaip rašo „Euracitv“, tikrosios diskusijos prasidės vėliau, kai po oficialaus gynybos ir energetikos sutarčių pasirašymo Prancūzijos ir JK vadovai apsilankys aludėje, įsikūrusioje netoli D. Camerono šeimos namų šalia Oksfordo, kur bus kalbama apie ES reformas.

D. Cameronas pageidauja atnaujinti derybas dėl ES sutarčių tam, kad būtų imtasi didelio masto reformų, skirtų ES prekybiniam efektyvumui didinti. Toks planas, jo manymu, padėtų įtikinti euroskeptiškai nusiteikusius rinkėjus balsuoti už jį 2015 m. įvyksiančiuose rinkimuose bei numalšinti partijos viduje kylančius nesutarimus. Jei D. Cameronas bus perrinktas, jis yra pažadėjęs 2017 m. JK surengti referendumą dėl narystės ES.

„Esu tikras, kad diskutuojant dėl ES reformų vakarienės metu, D. Cameronas būtinai paminės lankstesnės bei konkurencingesnės ES reikšmingumą“, - patikino JK vyriausybės atstovas.

Tačiau F. Hollande’ui artimi šaltiniai šią savaitę teigė, kad jis griežtai pasisako prieš sutarčių perrašymą tam, kad jos atitiktų JK vidaus politikos tikslus, o D. Camerono reglamentavimo panaikinimo siekimas yra „nuodingas“.

„Mus domina tai, kad JK pasiliktų ES, tačiau negalima siekti šio tikslo ES ardymo sąskaita“, - teigė F. Hollande’ui artimas šaltinis.
JK valstybės tarnautojai pareiškė, kad D. Cameronas optimistiškai vertina ES reformavimo galimybę, tačiau pridūrė, jog yra natūralu, kad kitos ES šalys narės turi kitokią nuomonę.

JK teigimu, kai kuriais derybų dėl ES sutarčių atnaujinimo klausimais, tokiais kaip imigracijos politikos griežtinimas, ją palaiko Vokietija ir Austrija.

Bepiločių orlaivių projekto vystymas

Oficialiai šio viršūnių susitikimo dėmesio centre yra atsidūrusi gynybos tema. Šio susitikimo metu bus pristatyti 120 mln. svarų sterlingų (502,84 mln. litų) kainavusio ekonominės vertės tyrimo dėl JK ir Prancūzijos gynybinių bepiločių orlaivių projekto rezultatai. Prancūzijos ir JK vadovai ketina apžiūrėti orlaivio prototipą susitikimo vietoje esančiame kariniame aerodrome.

Dėmesio sutelkimas į gynybą susijęs su 2010 m. JK ir Prancūzijos pasirašyta sutartimi, kuri atvėrė kelią jungtinėms gynybos pajėgoms formuoti bei bendradarbiavimui orlaivių konstravimo ir kitų karinių technologijų vystymo srityse.

Sausio 31 d. viršūnių susitikimo metu bus pranešta apie 500 mln. svarų sterlingų (apie 2,1 mlrd. litų) vertės jungtinį priešlaivinių raketų įsigijimo projektą. Šios raketos bus įsigytos iš MBDA, konsorciumo „BAE Systems“, „Airbus Grop“ ir Italijos įmonės „Finmeccanica“.

Šioje sutartyje taip pat numatomas dviejų „Airbus A400M“ orlaivių pristatymas į Didžiąją Britaniją.

Taip pat bus paliesta su palydovų technologijomis susijusio bendradarbiavimo tema bei aptarta su branduoline energetika susijusių mokslinių tyrimų dalinimosi programa.