Vaikai šių produktų vartoja vis mažiau, todėl siekiama veiksmingiau keisti netinkamus mitybos įpročius, tobulinti šių programų edukacines priemones ir kovoti su nutukimu. Išplėstoje programoje, kurios šūkis „Valgyk sveikai – jauskis gerai“, daugiau dėmesio bus skiriama edukacinėms priemonėms, kad vaikai daugiau sužinotų apie sveikos mitybos įpročius, žemės ūkio produktų įvairovę, tvarumą, aplinkos apsaugos ir maisto švaistymo problemas.

Už žemės ūkį ir kaimo plėtrą atsakingas Komisijos narys Dacianas Cioloșas šiandien sakė: „Šiandien siūlomais pakeitimais siekiame patobulinti vykdomas programas ir mažėjančio šių produktų vartojimo tendenciją pakreipti priešinga linkme, taip pat siekiame, kad vaikai geriau suprastų, kokios naudos gali duoti šie produktai. Tai svarbi priemonė, kad vaikų mitybos įpročiai pasikeistų visam laikui ir kad jie geriau suprastų, kokių didelių sunkumų patiria visuomenė. Viliuosi, kad tai bus ir puiki proga stiprinti ūkininkų bendruomenės ir vaikų, visų pirma miesto vaikų, jų tėvų bei mokytojų ryšius“.

Naujoji programa bus vykdoma taikant bendrą teisinę ir finansinę sistemą – bus tobulinami ir paprastinami abiejų šiuo metu vykdymų programų administraciniai reikalavimai. Dėl bendros sistemos taikymo mažės nacionalinių institucijų, mokyklų ir tiekėjų administracinė ir organizacinė našta, programa bus veiksmingesnė. Dalyvauti programoje valstybės narės galės savo noru, taip pat galės lanksčiai rinktis, kokius produktus tiekti mokykloms.

Kaip jau numatyta praėjusių metų susitarime dėl būsimų ES išlaidų, naujosios programos, jei ji bus patvirtinta, biudžetas bus 230 mln. eurų per mokslo metus (150 mln. eurų bus skiriama vaisų ir daržovių vartojimo skatinimo programai, 80 mln. eurų – pieno vartojimo skatinimo programai), palyginti su 197 mln. eurų (atitinkamai 122 mln. ir 75 mln. eurų), numatytais 2014 m. biudžete. Pasiūlymas dabar bus teikiamas Europos Parlamentui ir Tarybai, jis grindžiamas vertinimo ataskaitų ir 2013 m. vykdant poveikio vertinimo procesą surengtų viešų konsultacijų išvadomis.

Programos tampa vis aktualesnės

Pieno vartojimo skatinimo mokyklose programa pradėta vykdyti 1977 m., vaisių vartojimo skatinimo mokyklose programa – 2009 m. Abiem programom kasmet naudojasi beveik 30 mln. vaikų (per 20 mln. – pieno vartojimo skatinimo programa, 8,5 mln. – vaisių vartojimo skatinimo programa).

Šiandien šios programos atrodo dar aktualesnės, nes vaisių, daržovių ir pieno vartojama vis mažiau, mityba prastėja. Daugumoje šalių vaikų suvalgomas vaisių ir daržovių kiekis mažėja ir tebėra mažesnis nei rekomenduojama dienos norma. Pieno taip pat geriama vis mažiau, vaikai linksta rinktis labai perdirbtus produktus. Susirūpinimą kelia antsvoris ir nutukimas: 2010 m. PSO duomenimis, ES antsvorio turėjo arba buvo nutukęs vienas iš trijų 6–9 metų vaikų. Ši tendencija sparčiai auga – 2008 m. duomenimis, tokių problemų turėjo kas ketvirtas vaikas.