Kaip rašo „Euobserver“, po sausio 29 d. Briuselyje įvykusio susitikimo su Maltos teisingumo ministru paskelbtame EK pareiškime teigiama, jog natūralizacijos pažymėjimas nebus išduodamas tol, kol pareiškėjas nepateiks įrodymų, jog jis/ji ne trumpiau nei 12 mėnesių prieš natūralizacijos sertifikato išdavimą gyveno Maltoje.

Pareiškime taip pat teigiama, kad Malta informavo EK ketinanti įvertinti, ar bus reikalinga padidinti dabartinį suplanuotą išduodamų pasų skaičių.

Pagal ankstesnį planą buvo nustatyta Maltos ir visos Europos Sąjungos (ES) pilietybės kaina – 650 tūkst. eurų (2,24 mln. litų) asmeniui, nereikalaujant jokių gyvenimo šioje šalyje įrodymų.

Buvo planuojama suteikti pilietybę 1 800 asmenims, kurių vaikai, tėvai ir seneliai galėtų pretenduoti gauti Maltos pilietybę už 25 tūkst. – 50 tūkst. eurų (apie 86 tūkst. – 173 tūkst. litų) mokestį.

EK teigimu, šis susitarimas buvo pasiektas geranoriškai. Už teisingumą atsakinga eurokomisarė Viviane Reding taip pat pažymėjo, jog Malta palaikė susitarimą dėl konstruktyvaus bendradarbiavimo.
Tačiau dėl geranoriškumo galima būtų pasiginčyti.

V. Reding vadovaujami teisininkai iš anksto buvo paruošę galimas teisinse priemones, kurias galima būtų panaudoti prieš Maltą, remiantis ES sutartimi, jei ši atsisakytų atsižvelgti į EK reikalavimus ir būtų pradėtas teisminis procesas Liuksemburge įsikūrusiame ES Teisingumo Teisme bei Tarptautiniame Teisingumo Teisme Hagoje.

Dėl privalomo gyvenimo šalyje, kaip tikėtina, ši pilietybės suteikimo tvarka taps mažiau patraukli milijonieriams iš užsienio, kuriems dabar teks gyventi mažoje Viduržemio jūros saloje, tam, kad gautų ES pilietybę.

Kuo mažiau pasų parduos Malta, tuo mažiau pinigų uždirbs britų konsultacinė įmonė „Henley & Partners“, kuriai pavesta tvarkyti šios tvarkos įgyvendinimą už 4 proc. atlygį.

Savo ruožtu, Maltos ministras pirmininkas Josephas Muscatas sausio 29 d. pateikė savo šių naujų sąlygų įvedimo įvertinimą.

„Tai nereiškia, kad asmuo privalės 365 dienas praleisti maltoje. Tačiau tai taip pat nereiškia, kad toks asmuo galės rinktis, ar iš viso atvykti į Maltą, ar ne“, - sakė J. Muscatas.

Patikimas ES šaltinis patikino, kad EK Maltai darė milžinišką spaudimą.

„Manau, kitos ES šalys narės turėtų į tai atkreipti dėmesį, nes toks spaudimas parodo EK kompetenciją dėl suverenių ES šalių narių teisių.“
Galimas planuojamų išduoti pasų skaičiaus padidinimas taip pat gali sukelti nemažai nepasitenkinimo.

Jau anksčiau J. Muscatas yra pažadėjęs, jog ši pilietybės suteikimo tvarka bus nutraukta, kai tik bus iš duotas suplanuotas pasų skaičius.

Naujoji pilietybės suteikimo tvarka jau sudomino Kinijos, Libano, Rusijos ir Saudo Arabijos bei Italijos piliečius, kuriuos domina galimybė pasinaudoti mažesniais Maltoje taikomais pajamų mokesčiais.