Kaip praneša „Euobserver“, Turkijos ministras pirmininkas Recepas Tayyipas Erdoganas praėjusių metų gruodžio mėn. šokiravo ES, imdamasis griežtų demokratiškumo stokojančių priemonių prieš policiją ir teisėjus, kurie pamėgino imtis aukšto lygio korupcijos atvejų tyrimo.

R. T. Erdoganas taip pat pateikė svarstymui įstatymą, kuris suteiktų jam galimybę kontroliuoti teisėjų skyrimą, o tai pažeistų ES normas dėl teisėjų nepriklausomybės.

F. Hollande’as – pirmasis Prancūzijos vadovas, apsilankęs Turkijoje, po to, kai prieš 22 metus šioje šalyje lankėsi tuometinis Prancūzijos prezidentas Francois Mitterandas.

Sausio 27 d. dalyvaudamas spaudos konferencijoje kartu su Turkijos prezidentu Abdullah Gulu, F. Hollande’as beveik nekalbėjo apie politinę Turkijos krizę.

Tačiau paklaustas, ar Prancūzija pasiruošusi panaikinti veto dėl keturių Turkijos derybų su ES skyrių, kuriuos ši šalis vis dar blokuoja, F. Hollande’as pareiškė, kad, jo nuomone, būtų geriau, jei Kipras panaikintų veto dėl skyrių, susijusių su teise.

„Mano nuomone, turėtų būti aptarti derybų skyriai (...), susiję su valdžios paskirstymu, pagrindinėmis teisėmis, įstatymų viršenybe bei teisingumu“, - pareiškė jis.