Siekiant palengvinti prekybą, labai svarbus muitinės darbas. Kad prekyba iš tiesų palengvėtų, muitinės įstaigoms tenka svarbus vaidmuo – visų pirma, keisti požiūrį ir suvokimą. Muitinės ne tik saugo, kontroliuoja ir renka valstybės pajamas. Muitinės taip pat teikia paslaugas visuomenei ir prisideda prie ekonomikos plėtros ir pasaulinės gerovės. Kad muitinės veiksmingiau atliktų šį vaidmenį, labai svarbu jas remti ir stiprinti. Siekiant sėkmingai įgyvendinti Susitarimą dėl prekybos palengvinimo ir pasinaudoti jo teikiama nauda visame pasaulyje, būtina suteikti daugiau galių nacionalinėms muitinės įstaigoms.

Balio rinkinio Susitarimo dėl prekybos palengvinimo potencialas yra milžiniškas. Jame nustatytos priemonės sumažins administracinę naštą ir sandorių sąnaudas, todėl padidės gerovė. Šios priemonės ne tik gerins ekonominį veiksmingumą, bet ir turės teigiamą poveikį visuomenėms – padės sumažinti korupcijos mastą, nusikalstamumą ir saugumo riziką pasaulinėje tiekimo grandinėje. Besivystančioms šalims susitarimas padės sutaupyti maždaug 325 milijardus eurų per metus ir pagreitins jų integraciją į pasaulio ekonomiką.

Susitarimas padės besivystančioms ir mažiausiai išsivysčiusioms šalims sklandžiau prekiauti ir taip suteiks galimybę kurti geresnę ateitį. Jis taip pat bus naudingas išsivysčiusioms šalims: 10 proc. turėtų sumažėti prekybos sąnaudos ir palengvėti prekybos srautai veiklos vykdytojams. Prekybos palengvinimo nauda gali būti labai didelė, ypač tiems, kurie dar tik ketina diegti prekybos palengvinimo principus.

Didelis Susitarimo dėl prekybos palengvinimo nuopelnas – pripažįstama, jog tam tikroms šalims reikalinga finansinė parama, techninė pagalba ir pereinamasis laikotarpis, kad jos galėtų iki galo įvykdyti savo įsipareigojimus. Reformoms reikalingi ištekliai ir techniniai pajėgumai, bet susitarimu užtikrinama, kad parama būtų suteikta tiems, kuriems ji reikalinga ir kurie jos paprašo. Be to, jau parengti prekybos palengvinimo priemonių įgyvendinimo dokumentai, priemonės ir strategijos.

Pasaulio muitinių organizacija (PMO), turinti ilgą muitinės standartų įgyvendinimo patirtį, yra svarbus žinių ir paramos šaltinis 179 valstybėms narėms, kurioms tenka 98 proc. pasaulio prekybos. PMO standartai ir teikiama techninė pagalba padės darniai įgyvendinti Susitarimą dėl prekybos palengvinimo visame pasaulyje. ES jau seniai pripažino prekybos palengvinimo naudą ir ES šalys turi vienus geriausių tarptautinių reitingų šioje srityje. ES tvirtai remia Susitarimą dėl prekybos palengvinimo ir siekia užtikrinti, kad visos šalys turėtų tokias pačias galimybes pasinaudoti prekybos palengvinimu. PMO ir ES yra pasirengusios suintensyvinti šią veiklą ir sutelkti valstybes nares, kad PPO susitarimas dėl prekybos palengvinimo būtų įgyvendintas.

Finansinė ir techninė parama yra tik viena medalio pusė. Norint pasinaudoti prekybos palengvinimu, prireiks iniciatyvos ir užmojo – tuo kiekviena šalis turės pasirūpinti pati. Politikos formuotojai, prekybos institucija ir muitinė turi ryžtingai nusiteikti lengvinti prekybą, bet ir toliau vykdyti pavestas sienos kontrolės funkcijas. Susitarimas dėl prekybos palengvinimo gali būti veiksmingai įgyvendintas ir padidinti nacionalinę gerovę tik jei glaudžiai bendradarbiaus visi nacionaliniai suinteresuotieji subjektai. Per kelis artimiausius mėnesius turėsime puikią galimybę toliau lengvinti prekybą ir dėti geresnės ateities pamatus.

Už mokesčius ir muitus atsakingas Europos Komisijos narys Algirdas Šemeta

Pasaulio muitinių organizacijos generalinis sekretorius Kunio Mikuriya