Šios operacijos, vykusios Lietuvos pirmininkavimo Europos Tarybai metu, rezultatus jos koordinatoriai ir vykdytojai praėjusią savaitę aptarė Vilniuje surengtame susitikime.

Europos komisaras Algirdas Šemeta, atsakingas už mokesčius, muitų sąjungą, kovą su sukčiavimu ir auditą, teigiamai įvertino tarptautinės muitinių operacijos rezultatus: „Kova prieš akcizais apmokestinamų prekių kontrabandą – vienas iš mūsų politikos prioritetų, ir mes ėmėmės kelių iniciatyvų, skirtų padėti Europai geriau apsisaugoti nuo tokios žalingos veiklos, kurią vykdo organizuoti nusikaltėlių tinklai.

Bendra muitinių operacija „Sandėlis“ – geras pavyzdys, kaip ES ir valstybių narių valdžios institucijos gali veiksmingai bendradarbiauti, kad apgintų savo pajamas. Bendros muitinių operacijos saugo ES finansinius interesus ir gina mūsų piliečius bei teisėtą verslą“, – sakė jis.

Operacijos „Sandėlis“ tikslas buvo nustatyti tarptautinius sukčiavimo mechanizmus gabenant akcizines prekes – naftos produktus, tabaką ir alkoholį – tarp ES valstybių. Jos metu atskleisti keli sukčiavimo scenarijai, kai prekės teisėtai importuojamos į ES šalis, tačiau vėliau deklaruojamos muitinės procedūroms, pagal kurias taikomos mokesčių lengvatos, pavyzdžiui, kai importuotojas atleidžiamas nuo mokesčių, nes importuotos prekės bus išgabentos į kitą valstybę narę.

Tuomet nesąžiningi mokesčių mokėtojai fiktyviai perparduoda prekes ar jas fiktyviai eksportuoja, taip išvengdami muito, akcizo ir pridėtinės vertės mokesčių ir padarydami žalą Europos Bendrijos ir valstybių narių biudžetams.

Tarptautinės operacijos metu buvo atskleisti devyni neteisėto prekių gabenimo ir sukčiavimo atvejai. Lenkijoje ir Didžiojoje Britanijoje buvo sulaikyta beveik 136 tonos dyzelinio kuro, britų pareigūnai aptiko ir 14 tonų nelegaliai gabentų alkoholinių gėrimų, Lietuvoje ir Švedijoje konfiskuota 6 milijonai 600 tūkst. vnt. cigarečių. Iš viso operacijos metu ES šalių teisėsaugos institucijos sulaikė beveik 45 milijonus vienetų nelegaliai gabentų tabako gaminių.

Veiksminga išorinių Europos Sąjungos sienų kontrolė, kaip ir kova su kontrabanda bei sukčiavimu, buvo vienas iš Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetų. Pasak Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojo Vyganto Paigozino, ši operacija buvo skirta įgyvendinti minėtą prioritetą ir Lietuvos muitinei teko rimtas uždavinys per pakankamai trumpą laiką parengti tarptautinę operaciją bei koordinuoti jos eigą ES.

Tai buvo pirmoji tokio pobūdžio Europos Sąjungos šalių operacija, kai glaudžiai bendradarbiaujant visų ES šalių muitinių ir mokesčių tarnybų pareigūnams, ES institucijoms ir agentūroms buvo nustatyti tarptautinio sukčiavimo mechanizmai, atskleistos naujos tendencijos bei identifikuotos sukčiavimą vykdžiusios tarptautinės organizuoto nusikalstamumo grupuotės. Operacijos metu surinkta informacija vertinama pradėtuose ir atliekamuose tyrimuose dėl galimo sukčiavimo siekiant išvengti pridėtinės vertės mokesčio ir akcizų.