„Iš esmės galima teigti, kad tam, kur dabar esame, turėjo įtakos ne tik ekonominė ir socialinė, tačiau taip pat ir politine krizė. Taigi dabar gyventojai turėtų mobilizuoti pajėgas. Negalima leisti politikams visko padaryti už mus“, - samprotavo aktyvistas iš Madrido Guillermo Rodriguezas.

Kaip rašo www.euronews.com, rinkėjų aktyvumas mažėjo nuo pat pirmųjų EP rinkimų. 2009 m. rinkėjų aktyvumo vidurkis visoje ES tesiekė 57 proc.

Tradiciškai proeuropietiškai nusiteikusios Ispanijos situacija pasikeitė: ši valstybė – viena iš labiausiai nukentėjusių nuo aukšto nedarbo lygio ir ekonominio nuosmukio. Remiantis viešosios nuomonės apklausų duomenimis, ispanų tikėjimas ES pastaruosius keletą metų reikšmingai mažėjo. Madrido gatvėse ES rinkimų tema kelia vertinimus.

„Nemanau, kad balsuosiu. Manau, ES paskendusi sumaištyje šiuo metu. Nematau nieko, kas veiktų tinkamai, verta orientuotis tik į savo valstybę“, - samprotavo Madrido gyventoja.

„Kaip visada, balsuos labai mažai gyventojų. Kodėl? Nes nepasitikime politiniais lyderiais, ypač čia, Ispanijoje“, - patikino Madrido gatvėje sutiktas vyriškis.

„ES nedirba mums. Manome, kad jie ketina mums skirti dar daugiau griežtų taupymo priemonių“, - piktinosi gatvėje sutikta moteris.

Madrido „Puerta del Sol“ aikštėje buvo surengta precedento neturinti protesto akcija. „Los Indignados“ vardu pasivadinę asmenys subūrė šimtus tūkstančių žmonių, kuriuos suvienijo bendras nusivylimas politikais bei troškimas pakeisti visuomenę.

25-erių Guillermo buvo vienas iš jų. Dabar jis ruošiasi ES rinkimuose atstovauti naująją „Equo“ partiją, kurios tikslas – pakeisti Europą.

„Kaip tik šiuo metu kuriu vaizdo filmuką Ispanijos partijai „Equo“. Atsitiko tai, kad žmonės, tokie kaip ir aš, išėjo į gatves ir prisijungė prie judėjimo, kuris tapo politiniu. Institucijos priima svarbius sprendimus. Jei nepateksime į šias institucijas, jie toliau spręs už mus“, - įsitikinęs jaunuolis.

Tikrosios demokratijos judėjimas tapo gatvės protestų šaukliu. Pakalbinome pagrindinės šio judėjimo būstinės, įsikūrusios Madrido senamiestyje, atstovą. Nepaisant priešinimosi ES, šiai grupei priklausantys aktyvistai ragina žmones balsuoti gegužės mėn. įvyksiančiuose rinkimuose.

„Deja, Ispanijoje rinkimai į EP naudojami tam, kad būtų išrinkti valdančiosios daugumos atstovai. Tačiau tikime, kad šie rinkimai taps labai reikšmingais mūsų gyvenimui. Daugelis ES teisės aktų daro poveikį mūsų kasdieniniam gyvenimui, todėl raginame rinkėjus suprasti, ką šie rinkimai jiems reiškia“, - patikino Kike Castello.

Taigi kokį vaidmenį atlieka ir kokią galią turi EP nariai? Kaip įgyvendinami šie teisės aktai? Norėdamos paraginti gyventojus balsuoti, visos politinės partijos sutinka, kad reikia aiškiai parodyti rinkėjams, kas bus svarbu per šiuos rinkimus.

„Nėra lengva rasti teisingą kelią ES institucijų labirintuose. Tam, kad šie rinkimai taptų skaidresni, pirmą kartą partijoms suteikta teisė išreikšti savo nuomonę dėl Europos Komisijos (EK) pirmininko“, - taip „Right On“ reporterė Anne Devineaux kalbėjo apie artėjančių rinkimų naujoves.

Remiantis 2009 m. Lisabonos sutartimi, ES valdovai rinkdami EK pirmininką, kuris atlieka ministro pirmininko vaidmenį, privalo atsižvelgti į ES rinkimų rezultatus. Tuo pačiu ši sutartis suteikia EP nariams dar daugiau galių, o tai, EP informacinio biuro Madride vadovo Ingacio Samperio teigimu, dar viena priežastis balsuoti ES rinkimuose.

„Mes galime padaryti, kad šie rinkimai taptų aktualūs taip, kaip dar niekada nėra buvę, o tai reiškia, kad jei EP rinkimus laimės centro dešinieji ar centro kairieji, tai EK pirmininkas bus arba centro dešiniųjų, arba centro kairiųjų atstovas“, - teigia I. Samperis.

Jaunų ispanų raginimas dalyvauti ES rinkimuose – tai į jaunimą orientuotos aktyvistų grupės „Con Copia a Europa“ tikslas. Šios grupės nariai rašo tinklaraščius, organizuoja susitikimus universitetuose ir kavinėse.

Šiai grupei priklausanti Adriana Maldonado įsitikinusi, kad gyvybiškai svarbu, jog jaunieji europiečiai pasinaudotų savo teise balsuoti. „Tiems, kas gimė ES, privaloma turėti viziją, ko reikia ES, kurios reformos yra būtinos. „Con Copia a Europa“ nesiekia ko nors įteigti, mes nepriklausome jokiai politinei partijai. Mūsų siekis – supažindinti visus su tuo, kas aktualu ES, bei kalbėti apie ES reikšmingumą bei tai, jog kiekvienas turi savų idėjų“, - pasakoja A. Maldonado.

Rinkėjai atlieka savo vaidmenį atvykdami į rinkimus, tuo tarpu ES debatus inicijuoja politikai. Šiuo metu jie rengiasi kovai – įtemptai ir stipriai priešrinkiminei kampanijai.