Kaip rašo www.euobserver.com, 2003–2011 m. ECB vadovavęs J. C. Trichet sausio 14 d. kalbėjo Europos Parlamente (EP) dėl taip vadinamos „troikos“ – Europos Komisijos (EK), ECB ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) – skirtų finansinės paramos paketų Kiprui, Graikijai, Airijai ir Portugalijai.

J. C. Trichet teigimu, euro zona negalėjo išvengti neigiamų pasekmių, tačiau galima buvo išvengti atsidūrimo valstybinių įsiskolinimų krizės epicentre.

Jis atmetė kelių EP narių išreikštą kritiką dėl to, jog ECB buvo per daug atsargus ir nesugebėjo nuraminti rinkų taip, kaip tai pavyko padaryti jo vietą užėmusiam Mario Draghi elementariu žodiniu pažadu, jog bus padaryta viskas, kad euras būtų išsaugotas.

J. C. Trichet teigimu, jei ECB nebūtų perėmęs Graikijos, Italijos ir Ispanijos įsiskolinimų, žodinis M. Draghi pažadas nebūtų toks svarus.
„Jei nebūtume perėmę Ispanijos ir Italijos įsiskolinimų, nors tuo metu šis sprendimas buvo stipriai kritikuojamas, dabar būtume visiškai kitokioje situacijoje“, - pridūrė jis.