Pasaulyje kaupiasi didžiuliai plastiko kiekiai, kurie nesuyra šimtmečius ir kenkia aplinkai. Europarlamentarai nerimauja, kad ES neturi specialiai plastiko atliekoms skirtų taisyklių, o bendri atliekų srities teisės aktai yra prastai įgyvendinami ES valstybėse. Todėl jie siūlo nustatyti tikslą, kad iki 80 proc. plastiko atliekų būtų surinkta ir išrūšiuota.

EP siūlo imtis veiksmų iki 2020 m. iš rinkos pašalinti pavojingiausią plastiką bei sumažinti vienkartinių plastikinių maišelių naudojimą. Kartu raginama ryžtingiau kovoti su neteisėtu plastiko atliekų eksportu ir šalinimu.

Europos Komisija prašoma iki 2014 m. pasiūlyti priemonių siekiant, kad nuo 2020 m. visos atliekos, kurias galima perdirbti ir panaudoti, nebebūtų vežamos į sąvartynus ar deginamos. EP taip pat primygtinai siūlo naudoti plastiko atliekas energijos gavybai tik tuomet, kai visos kitos galimybės išnaudotos.

Europarlamentarai pažymi, kad plastiko perdirbimo ekonominis potencialas nėra iki galo išnaudotas, nes tik ketvirtadalis plastiko atliekų yra perdirbama. Rezoliucijoje teigiama, kad „visiškai įgyvendinus ES atliekų tvarkymo teisės aktus, būtų sutaupoma 72 mlrd. EUR per metus, metinė ES atliekų tvarkymo ir perdirbimo sektorių apyvarta padidėtų 42 mlrd. EUR ir iki 2020 m. būtų sukurta daugiau kaip 400 tūkst. darbo vietų“.