Tai baigiamasis Lietuvos pirmininkavimo renginys. Tradiciškai ES Tarybai pirmininkaujančios šalies vadovas pagrindinius prioritetus, o vėliau - pirmininkavimo rezultatus pristato 28 ES šalių europarlamentarams, kurie tiesiogiai atstovauja net 500 milijonų Europos piliečių.

Prezidentė pabrėžė, kad per šešis pirmininkavimo mėnesius Lietuva sėkmingai įveikė jai tekusius išbandymus, ne tik atliko visus suplanuotus darbus, bet ir nuveikė daugiau nei buvo tikėtasi.

„Didžiuojuosi, jog mūsų šalis įrodė, kad gali atlikti pirmininkavimo užduotis taip pat gerai, kaip ir ES narės senbuvės. Lietuvos pirmininkavimas buvo išskirtinis - mums teko ne tik dvigubai didesnis nei įprastas darbo krūvis, bet taip pat reikėjo atlaikyti išorinį spaudimą. Džiaugiuosi, kad dirbome kryptingai, nepasidavėme bandymams išmušti mus iš vėžių ir nuveikėme daugiau, nei buvome užsibrėžę", - sakė Prezidentė.

Prezidentės teigimu, priimti ekonomikos augimui ir žmonių gerovei kertiniai sprendimai, kurie padėjo išvesti Europos Sąjungą į teisingą kelią. Dabar Europai labai svarbu, kad pradėti darbai būtų tęsiami toliau.

Tarp pagrindinių pirmininkavimo rezultatų Prezidentė paminėjo laiku pasiektą sutarimą dėl 2014 m. ES biudžeto, pažangą kuriant Bankų sąjungą ir integruotą ES vidaus energetikos rinką. Pirmininkavimo metu taip pat sutarta dėl strateginių energetikos projektų sąrašo, į kurį pateko ir 6 Lietuvos projektai. Užbaigtos derybos dėl laisvosios prekybos sutarties su Kanada ir pradėtos su JAV. Gautas mandatas deryboms su Kinija dėl indėlių apsaugos.

Pasak Prezidentės, tai esminiai sprendimai, kurie padės efektyviai įveikti krizės pasekmes, užtikrins pažangų ekonomikos augimą ir ES finansinį stabilumą, mažins nedarbą ir skatins konkurencingumą. Todėl dabar Europos žmonės laukia tolesnių ES žingsnių kryptingai juos įgyvendinant.

Atvira ES buvo vienas svarbiausių Lietuvos pirmininkavimo prioritetų. Lapkritį Vilniuje įvykęs viršūnių susitikimas paskatino istorinius pokyčius Rytų partnerystės šalyse. Jo metu ne tik parafuotos ES asociacijos sutartys su Moldova ir Gruzija, pasirašyti kiti svarbūs susitarimai. Vilniaus susitikimas paskatino istorinius pokyčius Ukrainoje, kurie labai aiškiai parodė, šios šalies žmonės renkasi demokratinę, europinėmis vertybėmis grįstą ateitį.