Kaip rašo DW, šio miesto Kobridžo rajono parduotuvė ir vietos aludė buvo uždarytos dar 2009 m. Vienintelę bendruomenės susirinkimo vietą – bendruomenės centrą – taip pat ketinama uždaryti. Daugybė namų šiame centrinėje Anglijoje įsikūrusiame mieste jau metų metus palikti tušti, juose kaupiasi šiukšlės, kyla neramumai ir įvykdomi nusikaltimai.

„Mirus seniesiems miesto gyventojams, jų šeimų nariai pardavė nuosavybę privatiems valdytojams, kurie leidžia juose gyventi bet kam“, - pasakoja miesto gyventoja Sarah Horton, čia praleidusi jau 34 metus. „Jiems niekas netūpi tol, kol jie sumokama nuoma. Akivaizdu, kad pasitaiko vis daugiau netinkamo elgesio atvejų, kyla daug problemų su kaimynais, naktimis triukšmaujama, gatvėse vyksta muštynės ir girtaujama“, - piktinasi moteris.

Dėl šių priežasčių mažai kas pageidauja įsigyti būstą šiame rajone. Ginčai čia vyksta nuolatos ir po truputį perauga į neviltį.

Tačiau ketinama situaciją pakeisti, pasitelkus radikalųjį vieno svaro (4,16 lito) už namą planą. Praėjusiais metais Stoko prie Trento miesto taryba nusprendė supirkti 33 namus Kobridžo rajone. Jie buvo suremontuoti, o dabar jie bus parduoti vos už vieną svarą (4,16 lito).

„Tada naujasis namo savininkas turės pasiimti 30 000 svarų (124 887 litų) paskolą, padengsiančią atlikto remonto darbus“, - pasakoja miesto tarybos projekto vadovas Mathew Nixonas, vaikščiodamas po vieną iš tokių namų. Dabar šis pastatas visiškai sutvarkytas: nutiesti nauji elektros tinklai, nauja santechnika, suremontuotas vonios kambarys ir virtuvė.

10 metų paskolai suteikiama konkurencinga palūkanų norma. Skirtingai nuo įprastinės būsto paskolos, šiai paskolai nereikia užstato, todėl toks variantas atrodo tobulas pirmą kartą nekilnojamąjį turtą įsigyjantiems asmenims. Šiuo metu būsto kainos vidurkis JK viršija 300 000 eurų (daugiau nei 1 mln. litų).

Didžiulis susidomėjimas

Kai praėjusiais metais pirmą kartą paskelbta apie šį projektą, šimtai žmonių išreiškė susidomėjimą galimybe įsigyti vieną iš šių namų. Miesto taryba atidžiai vykdė tinkamų kandidatų atranką, norėdama rasti tuos žmones, kurie nori čia likti ilgam, tinkamai rūpintis savo būstu ir prisidėti prie vietos bendruomenės atkūrimo.

„Mes pasiryžę dalyvauti šios iš esmės naujos bendruomenės kūrimosi procese“, - patikino Andrew Branscombe’as, kuris kartu su savo gyvenimo drauge Anna ir jų keturių savaičių dukrele pateko tarp laimingųjų, kuriuos atrinko miesto taryba.

„Bus įdomu pamatyti čia gyvenančios bendruomenės reakciją“, - pasakojo jis. „Daugelis žmonių palankiai vertina tai, kad čia atsikraustys nauji gyventojai, nes už daugybę nusikaltimų ir netinkamo elgesio atvejų atsakingi asmenys, kurie nepriklauso šiai bendruomenei.“

Vietos gyventoja S. Horton nekantriai laukia, kada galės susipažinti su A. Brancombe’o šeima ir kitais naujaisiais 32 namų šeimininkais. Šie namai bus iki galo suremontuoti po kelių mėnesių, tada naujieji jų savininkai galės pradėti čia gyventi.

„Norėčiau, kad čia viskas būtų taip, kaip buvo anksčiau – čia gyveno bendruomeniški ir draugiški žmonės“, - pasakojo moteris. „Jei pradedi rūpintis savo namais, tau pradeda rūpėti ir aplinka.“

Jei naujieji šių namų šeimininkai vėliau nuspręs išsikelti, o namą parduoti, tam tikra gautos už būstą pinigų sumos dalis turės būti grąžinta miesto tarybai. Tačiau kuo ilgiau šie žmonės čia gyvens, tuo mažesnę dalį jiems teks grąžinti – tai savotiškas paskatinimas ilgalaikiam gyvenimui šioje bendruomenėje.

Geresni nei nauji

Iš pradžių buvo planuojama nugriauti didžiąją dalį apleistų namų šiame rajone ir jų vietoje pastatyti naujus. Tačiau pasikeitusi valdžia pradėjusi dirbti suprato, kad pinigų šiam planui įgyvendinti nebėra. Dabar daugelis yra įsitikinę, kad tai išėjo tik į naudą, nes jau egzistuojančių namų suremontavimas kainuoja daug mažiau nei naujų namų statyba. „Naujų namų stilistika turbūt būtų kitokia“, - samprotavo Robertas Bagdi, prižiūrintis visą šių namų remonto darbų procesą. „Kažką griaunat daromas poveikis žmonėms, kurie jau gyvena šioje vietoje“.

Stoko prie Trento taryba viliasi plėsti šią namų atnaujinimo programą ir suremontuoti daugiau nei 120 apleistų namų visame mieste. Jei ši namo už vieną svarą idėja bus sėkminga, ji galėtų tapti pavyzdžiu ir kitiems miestams.

Londono valdžia pripažįsta, kad būtina apgyvendinti tuščius namus, neseniai ji pranešė ketinanti išleisti 109 mln. eurų (daugiau nei 376 mln. litų) apleistų namų suremontavimui tam, kad į juos galėtų įsikelti gyventojai. Skaičiuojama, kad visoje JK yra daugiau nei 200 000 apleistų namų.