V.Blinkevičiūtės parengtas pranešimas skirtas valstybėms narėms, Europos Komisijai. „Mūsų ekonominėje rinkoje nuolat vyksta pokyčiai, todėl svarbu, kad nei viena socialinė grupė neliktų be socialinės apsaugos. Ypač tai aktualu, kai dėl ekonomikos krizių padaugėja tų, kuriems reikia socialinės paramos ir kyla socialinės apsaugos sistemų finansavimo problemų. Pristatydama savo pranešimą Europos Parlamento Užimtumo ir socialinių reikalų komitete pabrėžiau, kad socialinės apsaugos sistemos negali būti silpninamos. Priešingai, jos turi būti vystomos.

Europos Parlamento nariai ir Komisija pasveikino mano parengtą pranešimą ir pritarė, kad socialines išmokas reikėtų vertinti kaip investiciją į žmones, kuri leidžia jiems prisitaikyti prie pokyčių darbo rinkoje, apsisaugoti nuo skurdo ir socialinės atskirties bei padeda integruotis į darbo rinką. Beje, pranešime nepamiršau ir migrantų socialinės apsaugos. Tai labai aktualu ir svetur dirbantiems lietuviams“, - sako Vilija Blinkevičiūtė.

Taip pat parlamentarė atkreipia dėmesį į tai, kad Europos Sąjungoje vis dar esama pažeidžiamų darbuotojų diskriminavimo atvejų, kai skirtingiems darbo sutarčių tipams taikoma nevienodo lygio socialinė apsauga. Labiausiai dėl to nukenčia savarankiškai dirbantys asmenys. Jie labiausiai rizikuoja ateityje patirti skurdą, nes turi nepakankamai galimybių pasinaudoti teisėmis į pensiją, gauti ligos išmokas, mokamas atostogas ir kitų formų socialinį draudimą. Be to, didėja vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumas, dėl ko moterys senatvėje gauna mažesnes pensijas.

Daugiau nei 30 mln. žmonių Europos Sąjungoje dirba savarankiškai – tai sudaro 15 proc. visų dirbančių asmenų. Parlmentarė teigia, kad dauguma žmonių tampa savarankiškais darbuotojais todėl, kad negali rasti kitokio darbo arba nesudaromos lanksčios darbo sąlygos. Neretai savarankiškas darbas yra fiktyvus, todėl jos nuomone šalys narės būtinai turi aiškiai apibrėžti, kas yra savisamda bei fiktyvi savisamda ir užkirsti kelią galimybėms ja piktnaudžiauti, kad nebūtų pažeidžiamos socialinės darbuotojų teisės, iškraipoma konkurencija.

„Fiktyvi savisamda iš esmės yra dalinio vengimo mokėti įmokas forma, kurią sunku nustatyti ir dėl to mažėja pensijų sistemų tvarumas ir adekvatumas, nes jos netenka labai svarbių išteklių“, - sako parlamentarė.