Kaip rašo „Euronews“, Jeremmy Zimmermano darbas – teisinės apsaugos veikla, skirta mūsų aktyvumui internetinėje erdvėje. „Mes dar ne iki galo suvokėme E. Snowedeno atskleistų duomenų mastą. Visuomenei dar tik teks visa tai apgalvoti ir iš naujo įvertinti mūsų santykius su valdžia, taip pat ir virtualiojoje erdvėje“, - teigė jis.

Buvęs JAV Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) analitikas E. Snowdenas atskleidė, kad specialiosios Amerikos tarnybos atidžiai stebėjo pasaulinę internetinę erdvę bei turėjo prieigą prie asmeninių milijonų gyventojų duomenų. Šis skandalas sukėlė ne tik diplomatinę įtampą, tačiau taip pat tapo tarptautinių diskusijų dėl konfidencialumo internetinėje erdvėje priežastimi.

„Į Europa besiskverbiantys amerikietiški technologiniai ir ekonominiai modeliai paremti duomenų surinkimu visais įmanomais būdais. Šie modeliai numato centralizuotą šių duomenų rinkimą, o tai viena ir būtinų sąlygų tam, kad reikalui esant būtų galima imtis didžiulio masto šnipinėjimo“, - patikino J. Zimmermanas.

Savo ruožtu, specialistai tvirtina kad alternatyvos egzistuoja. Pavyzdžiui, internetinės paieškos sistema „Duck duck go“ – gerai žinomas atviras projektas, paremtas vartotojų konfidencialumu. Ši sistema nereikalauja ir neišsaugo jokių asmeninių duomenų. Ekspertų nuomone, eiliniai vartotojai turėtų rinktis būtent tokią atvirą internetinę erdvę tam, kad virtualioji erdvė nebebūtų padalinta į tuos, kas juos valdo ir tuos, kurie, patys to nesuvokdami, yra valdomi.

„Taigi šiandien turime efektyvių resursų, kurie puikiai veikia, jais paprasta naudotis ir jie yra universalūs. Tačiau prieš pradedant naudotis šia programa, būtų naudinga perskaityti tai, kas surašyta smulkiu šriftu. Taip pat būtų ne pro šalį žinoti, dėl ko yra įspėjami vartotojai. Taip, yra technologinių naujovių, kurias pasitelkus galima rinkti duomenis apie mus, tačiau ir vartotojai gali kontroliuoti internetinę erdvę. Tam reikalingas tinkamas nusiteikimas ir noras. Esu įsitikinęs, kad XXI amžiuje nežinojimas, kur keliauja jūsų asmeniniai duomenys, prilygsta sutarčių pasirašymui, nemokant skaityti ir nesuprantant, ką jūs pasirašote“, - samprotavo J. Zimmermanas.

Europoje asmeninio gyvenimo privatumas – tai viena iš pagrindinių teisių. Briuselyje jau trejus metus kovojama dėl Europos Sąjungos (ES) duomenų apsaugos teisės akto reformos projekto. Šios kovos pabaiga dar nėra aiški, atsižvelgiant į įtakingas Amerikos internetinės erdvės milžines.

Specialistai mano, kad Europai reikia vieningo bazinio dokumento, apibrėžiančio ribas tarp visiems vartotojams prieinamos ir neprieinamos internetinės erdvės. 2013 m. rudenį šį teisės aktą patvirtino profiliuotoji Europos Parlamento (EP) komisija, tačiau dar laukia ilgai trunkančios derybos tarp Europos Komisijos (EK) ir ES šalių narių.