Kaip rašo „The Copenhagen Post“, šio tyrimo rezultatai parodė, kad imigrantai iš Rytų Europos į Daniją atvyksta dirbti, o ne pasinaudoti socialinėmis išmokomis, tokiomis kaip studentiška stipendija ar išmokos bedarbiams.

„Iš esmės, net jei dalis žmonių atvyksta tik tam, kad gautų socialines išmokas, valstybė gauna naudos, įdarbindama darbininkus iš Rytų Europos“, - patikino ekonomikos profesorius iš Aarhus universiteto Bo Sandemannas Rasmussenas.

2009 m. Danija išmokėjo 0,6 mlrd. Danijos kronų (2,77 mlrd. litų) tokių išmokų kaip studentų stipendijos, išmokos bedarbiams bei pensijos imigrantams iš Rytų Europos šalių )Lenkijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Rumunijos, Slovėnijos, Vengrijos, Čekijos, Slovakijos ir Bulgarijos), turintiems leidimą gyventi Danijoje, tačiau taip pat Danijos biudžetas pasipildė 1,7 mlrd. Danijos kronų (7,87 mlrd. litų) iš mokesčių, kuriuos sumokėjo tie patys imigrantai iš Rytų Europos. 2011 m. imigrantai iš Rytų Europos papildė Danijos biudžetą 2,2 mlrd. Danijos kronų (10,18 mlrd. litų), o išleido 0,9 mlrd. Danijos kronų (4,17 mlrd. litų).

Socialinių išmokų turizmas – tik mitas?

Šio tyrimo rezultatai pasirodė po praėjusį mėnesį išplatintų pranešimų dėl abejonių, ar tikrai imigrantai iš Rytų Europos numažina fizinį darbą dirbančių žmonių atlyginimus.

Kaip teigia Europos politikos profesore iš Kopenhagos universiteto Dorte Sindbjerg Martinsen, šie paskaičiavimai reiškia naują posūkį debatuose dėl taip vadinamo socialinių išmokų turizmo.

„Mes jau anksčiau kėlėme klausimą, ar socialinių išmokų turizmas iš tiesų egzistuoja“, - teigė D. Sindbjerg Martinsen.“Tačiau nėra jokių faktų, galinčių paremti šią teoriją, kalbant apie imigrantus iš Rytų Europos, kurie tapo esminiu šių diskusijų objektu.“

D. Sindbjerg Martinsen pastebėjo, kad šis tyrimas apima 2009–2011 m. periodą, kai šalies ekonomika buvo stipriai paveikta finansinės krizės.

„Tais metais, kaip galima būtų įtarti, darbininkai iš Rytų Europos galėtų dažniau pretenduoti į socialines išmokas ir mažiau prisidėti prie šalies ekonomikos, mokėdami mokesčius“, - teigia ji. „Tačiau dabar mes matome, kad šie žmonės vis dar prisideda prie valstybės gerovės.“

Opozicinės „Venstre“ partijos atstovas ES klausimais Jakobas Ellemannas Jensenas mano, kad galbūt socialinių išmokų turizmas ir nėra pavojingas valstybės ekonomikai, tačiau diskusijos vyksta labiau ne dėl ekonomikos, o dėl sąžiningumo.

„Nėra jokios problemos, kai Danijoje gyvenantys, dirbantys ir mokantys mokesčius asmenys turi prieigą prieš socialinių išmokų lygiai taip pat, kaip ir danai, kurie šioje šalyje gyvena, dirba ir moka mokesčius. Problema kyla tada, kai tampa įmanoma atvykti į Daniją ir nuo pirmosios dienos pretenduoti į socialines išmokas, tokias kaip vaiko priežiūros, nedarbo išmokos ar stipendijos studentams. Tokiu atveju mes rizikuojame pritraukti į šalį netinkamus asmenis“, - savo nuomonę išreiškė J. Ellemannas Jansenas.