Ryga yra Latvijos sostinė ir didžiausias miestas visose trijose Baltijos šalyse. Šio kadaise Hanzos pirklių sąjungai priklausiusio miesto istorija siekia daugiau nei 800 metų.

„Ryga – tai miestas, kuriame modernybė ir istoriškumas susipynę Art Nouveau stiliaus ir modernios architektūros pastatuose, šiuolaikinio meno darbuose ir praeities šedevruose. Rygos senamiestis yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą“, – teigė buvusi Rygos vicemerė ir dabartinė europarlamentarė Inese Vaidere (Europos liaudies partija, Latvija).

Vienas didžiausių reginių 2014–aisiais bus Pasaulio chorų čempionatas, į kurį susirinks apie 20 tūkst. dalyvių. Rygos gyventojus ir svečius taip pat vilios „Muziejų naktis“, įvairūs festivaliai ir koncertai.

Švedijos šiaurėje esanti Umeå yra antrasis šalies miestas, kuriam suteiktas Europos kultūros sostinės vardas. 1998 metais šio titulo nusipelnė sostinė Stokholmas.

Umeå garsėja kaip puiki Švedijos mokslinių tyrimų bazė, paremta mieste įsikūrusiu universitetu ir 34 tūkst. jame studijuojančių studentų.

8–ojo dešimtmečio pradžioje Umeå vietos laikraščio redakcijoje įsidarbinęs Göran Färm (Socialistai ir demokratai, Švedija) nerimavo, jog šiame „toli nuo civilizacijos esančiame užkampyje“ nebus ką veikti, tačiau greitai suprato, kad už 600 km nuo sostinės įsikūręs miestas yra jaunas ir dinamiškas ir jame daug dalykų, kuriuos verta patirti ir apie kuriuos verta rašyti.

„Aš dažnai aplankau šį miestą, ypač jame įsikūrusį universitetą su moksliniu parku „Uminova“ ir neseniai įsteigtomis kūrybinėmis dirbtuvėmis. Nepaprastai džiugu, kad didelė jų dalis buvo pastatyta bendradarbiaujant su kitomis ES šalimis ir pasinaudojant ES parama“, – kalbėjo europarlamentaras.

Į Europos kultūros sostines miestai atrenkami ES Tarybos sprendimu atsižvelgiant į specialios komisijos, kurios sudėtyje taip pat yra EP nariai, rekomendaciją. EP Kultūros komitetas taip pat pareiškia savo nuomonę dėl paraiškų.