Ypač daug tokių istorijų pasitaiko Kalėdų ir Naujųjų Metų laikotarpiu, kai keliautojų srautai ypač dideli. Pasak „Euronews“, apie 3,000 lagaminų pasimeta visame pasaulyje kas valandą – tai apytiksliai 26 mln. pamestų ar ne ten nukeliavusių lagaminų per metus. Tačiau šie vargai netrukus turėtų baigtis – ar bent jau susitvarkyti su jais bus kur kas lengviau. Į pagalbą, kaip visuomet, ateina naujosios technologijos. Pirmąją iniciatyvą pradėjo europiečių kompanija „Airbus“ kartu su telekomunikacijos specialistais iš „T-Systems“ ir lagaminų gamintoja „Rimowa“. Šį spalį „Airbus“ gavo Europos Komisijos apdovanojimą „už indėlį į Europos ekonomiką ir integraciją“. Prieš kelis dešimtmečius vokiečių, ispanų, prancūzų ir britų įkurta aviacijos kompanija „įgyvendino europiečių svajonę skraidyti“ – o dabar jie sujungė kelias naująsias technologijas, kad sukurtų šį tą labai naudingo.

Šįkart susibūrusių Europos gamintojų sprendimas gana paprastas, bet tuo ir ypatingas – jie sukūrė lagaminą su įmontuota „Bag2go“ sistema. Ši sistema palaiko ryšį su jūsų išmaniuoju telefonu ar planšetiniu kompiuteriu ir leidžia jums patiems sekti, kur jūsų lagaminas yra realiu laiku.

Ši idėja puiki tuo, kad galėsime patys, be tarpininkų, stebėti savo bagažo kelionę. Tad turėsime kur kas daugiau kontrolės savo daiktų atžvilgiu. Taip pat bus galima ne tik matyti, kur yra lagaminas – bet ir įregistruoti bagažą dar prieš atvažiuojant į oro uostą.

Technologija veikia maždaug taip: į lagamino mechanizmą reikės įdėti SIM kortelę. Specialūs sensoriai pamatuos lagamino svorį ir užpildys elektroninę etiketę su visais duomenimis. Visa tai bus galima valdyti specialia išmaniųjų telefonų programėle, kurioje reikės įrašyti savo skrydžio detales – nuo tos akimirkos lagaminas palaikys ryšį su jūsų telefonu ir galėsite žinoti, kur jis tiksliai yra. Negana to, programėlė galės parodyti, ir jei lagaminas buvo atidarytas.

Paprastumas genialume? Kol kas šio produkto dar negalima nusipirkti – naujasis lagaminas su „Bag2go“ vis dar testuojami. Skelbiama, kad pradėjus prekybą jų kaina bus apie 20 proc. aukštesnė nei įprastų lagaminų. Tai nėra labai daug, turint mintyje galimybes bei ramybę kelionės metu. Žinoma, nebent esate itin susirūpinę dėl savo privatumo – „Bag2go“ sistema leis jūsų bagažo kelionę matyti ne tik jums, bet ir oro linijoms. Ir, jei įtarimai pasitvirtintų, kai kurioms saugumo agentūroms.

Mažai kalbama ir apie dar vieną klausimą: lėktuvuose esame prašomi išjungti visus elektroninius prietaisus ir nesinaudoti telefonais bei internetu skrydžio metu. Bet įgyvendinus „Bag2go“ idėją, lėktuvas bus pilnas nuolat veikiančios elektronikos. Ar tai saugu? Reikia tikėtis, kad tai bus vienas iš punktų, kuriuos gamintojai tikrins testuodami naujuosius lagaminus.

Renata Skardžiūtė-Kereselize