Europa gali pasigirti didžiausia lingvistine ir kultūrine įvairove Vakarų pasaulyje. Tačiau bendra istorija, geografija ir sociopolitinė Europos žemyno evoliucija ir kultūrinis išskirtinumas, pasireiškęs buvusiose kolonijose, turėjo įtakos bendro europietiško pagrindo susikūrimui, kuris kontrastuoja (kartais labai stipriai) su JAV ir likusiu Vakarų pasauliu.

Pateikiame pastebėjimus dėl europiečių ir amerikiečių skirtumų. Žinoma, tai tik pagrindinės tendencijos, išimčių yra visur ir visada. Pavyzdžiui, airiai ir lenkai artimesni amerikiečiams nei kai kurių kitų Europos valstybių gyventojai. Kanadiečiai užima tarpinę poziciją, kartais būdami artimesni europiečiams, tačiau daug dažniau savo pietinei kaimynei JAV.

Pirmąją straipsnio dalį skaitykite čia.

Patriotizmas

Amerikiečiai labiau akcentuoja patriotizmą nei europiečiai. Patriotiškumas JAV – tai gyvenimo būdas, tuo tarpu Europoje šis terminas vartojamas gana retai.

Tik nedidelė europiečių dalis neigiamai reaguoja į konstruktyvią kritiką, skirtą šalies vyriausybei, tuo tarpu didžioji amerikiečių dalis tokią kritiką vertina kaip puolimą ar nepagarbą (ypač jei ją reiškia užsieniečiai). Dalis amerikiečių netgi vertina tokią kritiką kaip asmeninį puolimą. Europiečiai teigiamai vertina kritiką dėl jų šalies politikų ar valstybės problemų.

Religija

Amerikiečiai daug religingesni nei europiečiai. Lankymasis bažnyčioje labai populiarus JAV, čia jis vertinamas kaip nepakeičiamas bendravimo būdas. Europoje lankymosi bažnyčioje tradicija beveik visiškai išnykusi ir pasitaiko labiausiai tarp vyresnio amžiaus žmonių arba ypatingomis progomis, pavyzdžiui, per vestuves ar Kalėdas.

Amerikos politikai dažnai mini Dievą, tačiau Europos politikai nelinkę šito daryti. Religijos ir politikos apjungimas daugelyje Europos valstybių – tabu (ypatingai Prancūzijoje) dėl griežtesnio valstybingumo ir religijos atskyrimo. Žinoma, yra išimčių (Lenkija ar Italija), tačiau netgi šios valstybės neatrodo tokios religingos kaip JAV.

Didžioji dalis amerikiečių vertintų neigiamai, jei kas nors teigtų netikintis Dievu, tačiau nemažai europiečių galėtų taip pasakyti.

Apipjaustymas

Apipjaustymas Europoje ir didžiojoje dalyje nemusulmoniško ir nežydiško pasaulio šalių nėra plačiai paplitęs. Ši praktika tapo labai populiari JAV po Antrojo pasaulinio karo, o 90 proc. Šaltojo karo metais gimusių berniukų buvo apipjaustomi su ar be tėvų sutikimo. Šiais laikais tai tampa nebe taip populiaru, tačiau 2002 m. atliktas tyrimas atskleidė, kad 79 proc. amerikiečių vyrų yra apipjaustyti.

Politinis korektiškumas

Dėl didžiulės tautinės ir religinės įvairovės, siekiant sumažinti įtampą tarp skirtingų asmenų grupių, Amerikoje išsivystė aštresnis politinio korektiškumo jausmas. Europiečiai vis dar jaučia stiprų ryšį su gimimo vieta, tautybe, kalba ir kultūra. Iš esmės, būdvardžiai, susiję su kalba, tautybe ir pilietybe pabai dažnai vartojami (išimtys – Belgija ir Šveicarija). JAV beveik visi turi tą pačią pilietybę ir kalbą, žmones skiria tautybė ir religija, todėl JAV labai svarbi pagarba kitoms tautoms ir religijoms.

Europoje dėmesys skiriamas kultūroms ir kalboms. Agresyvūs juokeliai apie tam tikrą lingvistinę ar tautinę grupę (pavyzdžiui, prancūzų pavadinimas sūrį valgančiomis beždžionėmis dėl sūrio svarbumo Prancūzijos kultūroje) ekvivalentiškas puolimui prieš tam tikrą tautinę ar religinę grupę JAV. Tačiau pasišaipymas iš religijos paprastai Europoje yra priimtinas.

Maistas

Skirtingi Europos regionai ir miestai turi daugybę tradicinių patiekalų. Šių patiekalų ypatumai labai stipriai priklauso nuo vietovės, taigi kažkurios rūšies pyragaičių, kurių apstu viename mieste, gali nebebūti 100 km atstumu.

Europiečiai valgo įvairesnį ir labiau subalansuotą maistą (ypač Pietų Europos tautos) bei suvartoja mažiau greito maisto nei amerikiečiais (išskyrus galbūt britus). Europiečiai (ne tik prancūzai) valgo daugiau sūrio, jogurtų, ir vidutiniškai išgeria daugiau vyno ir stipriųjų alaus rūšių nei amerikiečiai.

Amerikiečiai vartoja labiau saldintą maistą, ir geria daugiau gaiviųjų gėrimų nei europiečiai. JAV alkoholio įstatymai daug griežtesni nei jų analogai Europoje.

Sportas

Įdomu tai, jog sporto populiarumas Europoje skirasi nuo Šiaurės Amerikos. Visoje Europoje populiariausia sporto šaka – futbolas, po kurio seka tenisas, važiavimas dviračiu ir Formulė 1. JAV futbolas ir Formulė 1 toli gražu nėra populiarumo viršūnėje, čia populiariaumo viršūnėje puikuojasi beisbolas, krepšinis, ledo rutulys ir amerikietiškas futbolas, šios sporto šakos pritraukia minias sirgalių ir iš jų uždirbama daugiausiai pinigų.

Reklama

Reklama Europos ir Šiaurės Amerikoje (ypatingai JAV) labai skiriasi. Amerikos gatvėse dažnai galima pamatyti žmones, dėvinčius pripučiamus reklaminius kostiumus, tačiau Europoje tai galite išvysti labai retai arba neišvysto niekada. Amerikiečiai mėgsta didžiulius reklaminius stendus šalia greiteklių, tuo tarpu Europoje tokių beveik nėra.

Vardai

Amerikiečiai turbūt yra vienintelė tauta pasaulyje, turinti įprotį naudoti pavardes vietoje vardų, be to, šios tendencijos populiarumas tik didėja. Tokie vardai kaip Jacksonas, Cooperis, Harrisonas, Masonas, Jensonas, Austinas, Sheltonas, Tyleris, Riley, Dylanas, Bradley, Roy tampa vis populiaresni. Dažniausiai tai berniukams išrenkami vardai, tačiau pasitaiko ir tokio pobūdžio mergaitiškų vardų: Taylor, Cameron, Mckenzie, Addison ar Maddison. Tokių vardų tradicijos šaknys – antrieji vardai (kaip antai Johnas Fitzgeraldas Kennedy ar Williamas Jeffersonas Clintonas), kuriuos antrojoje XX a. pusėje imta plačiai naudoti kaip pirmuosius.

Pasimatymai ir santuoka

Europoje santuoka vis dažniau vertinama kaip pasirinktina „liaudies tradicija“, tačiau Amerikoje ji vis dar svarbi (galbūt dėl to, kad religija taip pat reikšmingesnė šiame regione“. Remiantis statistiniais duomenimis, Amerikoje sudaroma ženkliai daugiau santuokų ne Europoje, tačiau skyrybų skaičius taip pat didesnis.

Homoseksualų santuokoms, kurios jau legalizuotos keliose ES valstybėse, ir dėl kurių Europoje vyksta vis mažiau ginčų (galbūt dėl santuokos svarbos mažėjimo šiuolaikinėje Europoje), JAV gyventojai vis dar aršiai priešinasi.

Amerikoje vestuvių ceremonijos svarbesnės ir formalesnės nei Europoje. Didžiojoje Europos šalių dalyje vestuvės apsiriboja neformaliu šeimos susibūrimu (paprastai nuotakos arba jaunikio tėvų namuose). Vestuvių tradicijos skirtingose Europos šalyse ir skirtingose šeimose taip pat varijuoja, tačiau iš esmės jos bet kuriuo atveju vienareikšmiškai mažiau svarbios nei JAV.

Amerikoje yra keletas plačiai paplitusių vestuvių ceremonijų tradicijų, pavyzdžiui, į vestuves reikia atsinešti kažką seno, kažką naujo, kažką skolinto ir kažką mėlyno. Europoje šios tradicijos neturi atitikmens nei nacionaliniu, nei regioniniu lygmeniu.

Iš esmės, net pasimatymai JAV paprastai vyskta pagal aiškiai nustatytas taisykles. Pavyzdžiui, plačiai paplitęs įsitikinimas, kad per trečią pasimatymą priimta permiegoti, taip pat vyrai žino, kad jei moteris primygtinai reikalauja apmokėti sąskaitą kartu per pirmą pasimatymą, daugiau jam jos pamatyti nebeteks. Amerikiečiams svarbus piršimasis bei brangaus žiedo pirkimas. Europoje tai atliekama ne taip formaliai ir labiau spontaniškai, skirtinguose regionuose tai daroma nevienodai. Kartais europiečiai netgi pavydi, kaip paprastai ir aiškiai tai daroma Amerikoje, tačiau dėl to piršlybos gali atrodyti pernelyg stereotipinės, ypač jei jūs nemėgstate formalumų.

Kilmingumas

Europa vis dar turi kilmingūjų luomą (Rytų Europoje jis taip pat buvo atkurtas po komunistinės sistemos griūties), daugelyje Europos šalių oficialiuose dokumentuose minimi titulai (pavyzdžiui, baronas). Apie 1 proc. pavardžių vis dar turi „kilmingumo dalelytę“ („de“, „di“, „von“, „van“ ir t.t.), kurią dalis žmonių vertina kaip prasmingą. Taip pat Europoje yra šimtai tūkstančių pilių, kasdien primenančių žmonėms apie kilmingųjų valdymo laikus.

Karinė politika

Daugumoje Europos šalių karininkams ar bet kuriems asmenims su profesionalia karine istorija draudžiama tapti politikais. Tai reiškia, kad jie tampa netinkami užimti postus politikoje. JAV situacija beveik visiškai priešinga. Norint tapti prezidentu, beveik privaloma turėti karinę istoriją, o pakankamai daug Kongreso narių tarnavo kariuomenėje.

JAV kariuomenė pagarsėjusi tuo, kad naudojasi gangsterių ir nusikaltėlių talentu žudyti bei tuo, kaip tokie asmenys gali iš liūdnai pagarsėjusių nusikaltėlių tapti nacionaliniais herojais.

Tokių istorijų Europoje neišgirsite. JAV vyriausybė naudojo šią taktiką ir pokario laikais Japonijoje kovoti su komunizmu, suteikdama malonę ir reabilituodama nuteistus karo nusikaltėlius bei jakudzos lyderius (kai kurie su JAV parama netgi tapo ministrais pirmininkais, pavyzdžiui Kishi Nobusuke).