Išsirinkite rankų darbo dovanas ir pasimėgaukite kepintais kaštonais bei kartu vynu.

Barselona

Santa Llucia kalėdinė mugė

Pirmą kartą ši mugė buvo surengta 1786 m. Ši tradicinė mugė išsiplėtė iki 300 prekystalių, kur rasite visokiausių rankų darbo kalėdinių dekoracijų bei dovanų, tarp kurių laumės šluotos, puansetijos ir kalėdinės eglutės. Populiariausia mugės prekė po prakartėlės – keista Katalonijos išvietės figūrėlė – tai maža žmogeliuko figūrėlė, kuris tupi susigūžęs virš garuojančios išmatų krūvos nuleistomis iki kelių kelnėmis. Vaikai rikiuojasi į eilę prie didžiulio rąsto besišypsančiu veidu, iš kurio, stipriai padaužius lazda, iškrenta dovanėlės.

Mažesnes rąsto versijas galima rasti ant prekystalių. Taip pat vyksta gražiausios prakartėlės konkursas, muzikiniai paradai ir parodos, tarp kurių – natūralaus dydžio prakartėlė Šv. Jokūbo aikštėje. 

Kur: Pla de la Seu & Avda de la Catedral, Barselona, Ispanija
Kada: lapkričio 23 – gruodžio 23 dienomis

Berlynas

Kaizerio Vilhelmo kalėdinė mugė
Kaiser Wilhelm mugė

Jei vertintume jų kiekį, Berlyną galima drąsiai vadinti tradicinių kalėdinių mugių sostine – kiekvienais metais čia rengiama daugiau nei 50 tokių mugių. Kaizerio Vilhelmo mugė – didžiausia ir populiariausia, kas metus čia sulaukiama apie 2 milijonų lankytojų, atvykstančių pažiūrėti parduodamų juvelyrinių dirbinių, dekoracijų ir meno dirbinių bei pasimėgauti gerai žinomais sezoniniais malonumais – kaštonais ir karštu vynu.

Kur: Kaizerio Vilhelmo memorialinė bažnyčia, Berlynas, Vokietija
Kada: lapkričio 24 – sausio 1 dienomis

Vokietijoje rengiamos geriausios Europoje kalėdinės mugės. Jas rengia beveik kiekvienas miestas, ypatingai geros mugės rengiamos Cologne, Niurnberge ir Frankfurte.

Briuselis

Žiemos stebuklai
Kalėdiška Grand Place Briuselyje

Kalėdos Briuselyje kiekvienais metais atrodo vis įspūdingesnės. Dabar Kalėdų mugė nusidriekia nuo Grand Place iki Šv. Kotrynos aikštės, užimdama beveik 2 kilometrus. Kiekvienas iš 240 mugės prekystalių – tai mažas namelis mediniu stogu, kur prekiaujama daugiausiai menininkų ir amatininkų dirbiniais, maistu bei gėrimais, kuri turi paneuropietiško prieskonio. Kai pasieksite Šv. Kotrynos aikštę ir už jos esančią krantinę, jūs ne tik būsite pakankamai sušilę, bet ir pateksite į šventinių linksmybių sūkurį. Tarp neįprastų prekystalių įsiterpę 35 m. aukščio rogučių nusileidimai, didelis ratas, apšviestas 18 000 lempučių bei, žinoma, didžiulė čiuožykla.

Kur: nuo Grand Place iki Šv. Kotrynos aikštės
Kada: nuo lapkričio 30 – sausio 6 dienomis

Kituose Belgijos miestuose – Antverpene ir Briugėje – taip pat rengiamos šaunios kalėdinės mugės.

Budapeštas

Budapešto kalėdinė mugė

Nuo lapkričio mėn. vidurio Vorosmarty aikštėje jūsų kasdien laukia tradicinis maistas, liaudies šokiai, gyvi muzikiniai pasirodymai bei daugybė prekystalių. Įsikūrusi Budapešto centre, ši mugė paprastai talpina 150 prekystalių, kur rasite daugybę vietinio meno ir kultūros pavyzdžių, tarp kurių ir lėlių teatras. Kalbant apie šventės autentiškumą, visos prekės, kuriomis prekiaujama šioje mugėje, yra pagamintos rankomis laikantis tradicijų, tai garantuoja profesionalų komisija, kurią sudaro daugybės organizacijų atstovai.
Kur: Voromarty aikštė, Budapeštas, Vengrija

Kada: lapkričio 18 – gruodžio 30 dienomis

Kopenhaga

Kalėdinis Tivolis
Kalėdinis Tivolis

Kaip ir daugelis kitų Europos miestų, Kopenhaga šiuo metų laiku pasipuošia dekoracijomis ir šviečiančiomis instaliacijomis. Tačiau, skirtingai nuo daugelio kitų miestų, tai nėra taip stipriai orientuota į komerciją ir iš tiesų yra labiau kalėdiška. Nuo lapkričio mėn. vidurio Tivolis tampa didžiule kalėdine muge.

Praėjusiais metais pristatyta Rusijos tema vis dar išliks ir šiais metais, nors šiaurietiški motyvai, žmonių prašymu, grįžta. Šv. Bazelio katedros kopija liko ir šiais metais, grįžta tradicinis Kalėdų Senelis, apsistojęs XIX a. pantomimos teatre, o prekystalių papuošimai atitinka daniškus ir skandinaviškus papročius. Soduose rasite čiuožyklą, amerikietiškuosius kalnelius ir kitus atrakcionus, skirtus tiems, kas nenori paprasčiausiai vaikštinėti tarp rankdarbiais apkrautų prekystalių. Mugė įsikūrusi sostinės centre, todėl pritraukia iki milijono lankytojų – būkite pasiruošę pasistumdyti minioje.

Kur: Tivolis, Kopenhaga, Danija
Kada: nuo lapkričio 16 iki gruodžio 30 dienos

Dublinas

12 kalėdinių dienų

Nepaisant to, kad tai viena jauniausių Europos kalėdinių mugių, Dublino 12 dienų Kalėdos 2010 m. pritraukė 145 000 lankytojų. Čia rasite juvelyrinių dirbinių, vitražų, medinių žaislų ir kitų meno kūrinių. Karuselė, giesmių giedojimas ir germaniškos tematikos baras rodo, kad naujokė sugebės įtikti visai šeimai.

Kur: Georges dokas, Dublinas, Airija
Kada: gruodžio 7–23 dienomis

Džersis

La Fete de Noue

„La Fete de Noue“ dažnai vadinama kalėdine muge, kuri gali didžiuotis žiemos saule. Tie, kas ieško šiltesnio klimato gruodžio mėn. neras nieko geriau už Džersį, taip pat Sent Heljeris gali drąsiai pasigirti daugiausiai veiklos siūlančia kalėdine muge. Šiurpą keliantys pasivaikščiojimai, istorija dvelkiančios išvykos, dikensiški pasakotojai, giesmių giedojimas, kalėdiniai amatai, meno festivaliai ir paradai mėnesienos šviesoje – vis tai dar labiau pagražina Normandijos mugės prekystalius bei stulbinančius šviesų žaismus.

Kur: Sent Heljeras, Džersis
Kada: gruodžio 1–16 dienomis

Praha

Kalėdinės mugės
Kalėdinė Praha

Prahos kalėdinės mugės vyksta senamiesčio ir Wenceslas aikštėse. Čia lankytojai domisi labiau maistu ir gėrimais nei dovanomis ir dekoracijomis. Savaitę prieš prasidedant kalėdinėms atostogoms, į gatves ištempiamos didžiulės taros, pripildytos tradicinio čekiško kalėdinio patiekalo, pagaminto iš karpio. Būtinai paragaukite grogo ir medaus likerio – tradicinių čekiškų gėrimų. Čekiškos giesmės skamba visur aplink, o lankytojai su džiaugsmu grožisi nuostabia supančia architektūra bei kerinčiu naktiniu apšvietimu.

Kur: Wenceslas aikštė, Praha, Čekija
Kada: gruodžio 1 – sausio 1 dienomis

Stokholmas

Skansen kalėdinė mugė

Skansen ypatingai tradiciška kalėdinė mugė rengiama kiekvienais metais nuo 1903 m. Čia rasite švediškų amatininkų dirbinių, tradicinių kalėdinių šiaudinių papuošimų, rankomis lietų žvakių bei kalėdinio maisto gaminių: rūkytos dešros, ungurių, lašišos, imbierinių sausainių, karšo vyno ir šafraninių bandelių.

Kur: Skansen, Stokholmas, Švedija
Kada: lapkričio 24 – gruodžio 16 dienomis (tik savaitgaliais)

Viena

Žiema – gražiausias metų laikas Austrijoje: sniegas (kartais) užkloja miestą, atidaromos kalėdinės mugės. „Christkindmarkte“ – tai advento mugės, atsirandančios nuo lapkričio mėn. vidurio. Kalėdos Vienos gyventojams – tai socialinis įvykis, kur žmonės sutinka vieni kitus, ragauja punšo ir karšto vyno „Gluhwein“, kankorėžių bei aštrių kalėdinių sausainukų.

Mugė rotušės aikštėje
Mugė rotušės aikštėje Vienoje

Nors prekystaliai ir neatrodo labai skoningi, vis tiek verta apsilankyti Rotušės aikštėje, kad pamatytumėte adventinius municipaliteto langus, puoštus vietos menininkų, kerinčias medžių iliuminacijas parke.

Kada: lapkričio 17 – gruodžio 24 dienomis
Mugė Šenbruno aikštėje

Dar viena vieta su šiek tiek prabangesniais prekystaliais – Schonbrunn rūmų mugė.

Kada: lapkričio 24 – gruodžio 26 dienomis

Altwiener kalėdinė mugė

Pasijusite jaukiau bei rasite prekystalių su skoningesniais dirbiniais apsilankę Altwiener kalėdinėje mugėje Frejunge.

Kada: lapkričio 23 – gruodžio 23 dienomis

Špitelbergo mugė

Rengiama akmenuotose gatvelėse tarp Burggasse ir Siebensterngasse 7-ąjame rajone, Špitelbergo mugė – tai viena mieliausių mugių, kur galite rasti toki dalykėlių, kurių daugiau neaptiksite niekur.

Kada: lapkričio 15 – gruodžio 23 dienomis

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)