Jie prašo Europos Komisijos (EK) padėti nedidelėms įmonėms patekti į tarptautines rinkas.

Taip teigiama vėlų ketvirtadienio vakarą patvirtintose Europos Vadovų Tarybos (EVT) išvadose. Briuselyje ketvirtadienį ir penktadienį vykstantis EVT posėdis yra paskutinis per Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos (ES) Tarybai.

Taip pat EVT prašo Europos gynybos agentūros per metus pateikti sąlygas, kaip šalys narės galėtų glaudžiau bendradarbiauti vykdydamos bendrus viešuosius pirkimus.

Bendrosios ES saugumo ir gynybos politikos klausimais po penkerių metų pertraukos diskutavusi EVT ketvirtadienį įsipareigojo toliau plėtoti patikimą ir veiksmingą bendrą gynybos ir saugumo politiką. Tai, anot ES vadovų, be kita ko, "bus naudinga ekonomikos augimo, darbo vietų kūrimo ir inovacijų prasme visam Europos pramonės sektoriui".

EVT taip pat pabrėžė būtinybę išlaikyti visapusišką ES gynybos politikos suderinamumą su NATO.

Išvadose nurodoma ir tai, jog reikia stiprinti ES greitojo reagavimo pajėgumus, pasitelkiant lankstesnes ir sparčiau dislokuojamas kovines grupes.

2005 metais visu pajėgumu budėti pradėjusios ES kovinės grupės dar nė karto nebuvo panaudotos krizių rajone.

Šiuo metu Europos Sąjunga dalyvauja keturiose karinėse operacijose, 12 civilinių misijų – jose dislokuota daugiau nei 7 tūkst. žmonių.