Gruodžio 16 d. vyko paskutinės neformalios derybos su Europos Parlamentu. Iš viso teisės aktų leidėjams prireikė penkių derybinių susitikimų pasiekti sutarimą dėl šio svarbaus ES teisės akto.

ES šios direktyvos peržiūrą inicijavo siekdama mažinti jaunimo rūkymą bei rūkymo sukeliamų susirgimų apimtis, spręsti nelegalios prekybos problemą ir sureguliuoti tabako gaminių rinkodarą ir reklamą, kad ji paveikiau įspėtų visuomenę apie rūkymo keliamą žalą.

„Susitarimas dėl Tabako gaminių direktyvos – didelis žingsnis sveikesnės ir labiau klestinčios visuomenės link. Tai tik pirmas, bet labai svarbus žingsnis siekiant apsaugoti visuomenės sveikatą ir harmonizuoti tabako gaminių rinką ES lygiu. Žiūrint praktiškai, direktyva svarbi visiems ES vidaus rinkos dalyviams, kadangi nubrėžia aiškias taisykles gamintojams, mažmenininkams ir vartotojams. Tačiau ateityje tabako rinka turės būti griežčiau reglamentuojama – remiantis naujais moksliniais tyrimais ir išmoktomis pamokomis“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis ir pažymėjo, kad tai tik pradžia įgyvendinant Tarptautinės sveikatos organizacijos konvenciją dėl tabako kontrolės.

Šios direktyvos tikslas – suderinti valstybių narių įstatymus ir kitus teisės aktus, reglamentuojančius tabako gaminių sudedamąsias dalis ir išrūkas bei susijusias prievoles teikti pranešimus, įskaitant didžiausią leidžiamą dervų, nikotino ir anglies monoksido kiekį cigarečių išrūkose; tam tikrus tabako gaminių ženklinimo ir pakuočių aspektus, įskaitant įspėjimus apie grėsmę sveikatai, pateikiamus ant vienetinių tabako gaminių pakelių ir bet kokių išorinių pakuočių, taip pat atsekamumą ir saugumo elementus siekiant užtikrinti atitiktį šiai direktyvai; draudimą pateikti rinkai oraliniam vartojimui skirtą tabaką ir prievolę pranešti apie naujų kategorijų tabako gaminius.

Komisija savo pasiūlymą pateikė 2012 m. gruodžio 20 d. 2013 m. birželio 21 d. ES Taryba (EPSCO, Užimtumo, socialinės politikos, sveikatos ir vartotojų reikalų taryba) pasiekė bendrąjį požiūrį. Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos (ENVI) komitetas balsavo 2013 m. liepos 10 d. Europos Parlamentas plenarinio posėdžio metu balsavo 2013 m. spalio 8 d.