„Ligabiznesinform“ korespondentas susitiko su V. Lansbergiu likus dviem valandoms iki jo skrydžio į Lietuvą. Jis buvo be apsaugos ir kelis kartus spėjo pabuvoti Maidano aikštėje.

- Pone V. Landsbergi, kaip vertinate Maidaną? Ar nenusivylėte tuo, ką pamatėte?

- Aš pamačiau, kad tai, kas vyksta Maidano aikštėje, yra rimta. Žmonės čia susirinko ne juokais. Čia jie būna tiek dieną, tiek ir naktį ir, kaip man pasirodė, nepasiduoda provokacijoms. Pats asmeniškai mačiau, kad čia nėra alkoholio. Dvasinis pakylėjimas žmones apėmęs be stimuliuojančių priemonių. Svarbiausia, kad šis pakylėjimas sklinda iš vidaus. Žmonės nusiteikę atlaikyti, ukrainiečiai nori pokyčių. Ukrainai iš tiesų reikia šių pokyčių, jau nekalbant apie Rusiją ir kitas kaimynes valstybes. Kol kas dar likę per daug sovietiškumo ir senų įpročių, sovietinio vienas kito, konkurentų, darbo ir šalies vertinimo.

Tačiau čia, Maidano aikštėje, matau pozityvų požiūrį į Ukrainą – žmonės myli savo šalį. Konfliktuojančios pusės galės susitarti, jei nebus nusiteikusios visiškam laimėjimui.

- Bet kuriuo atveju, tai, kas vyksta Ukrainoje pastarąsias savaites – tai politinė krizė. Protestuotojai nusiteikę stovėti iki galo ir reikalauja vyriausybės ir prezidento atsistatydinimo. Ką turėtų daryti Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius?

- Mano nuomonė mažai ką reiškia, vertinant, ką jis turėtų ar ko neturėtų daryti. Manau, kad visi turėtų vertinti šią problemą, siūlydami pozityvius sprendimus. Jei prezidentas ir jo aplinka sutiks su paankstintais rinkimais tam, kad sumažintų spaudimą bei pasiūlytų bent kokį būdą išleisti politinį įniršį, tai turėtų būti vertinama ne kaip pralaimėjimas ar kapituliacija, o labiau kaip protingas sprendimas. Tas pats susidariusios padėties sprendimas tinka ir opozicijai bei Maidanui. Būtina atsisakyti įsitikinimo, kad gali būti tik vienas šios situacijos laimėtojas – nevertėtų remti oponento prie sienos.

- Jūs Ukrainoje susitikote su aukščiausiais šalies pareigūnais ir opozicija?

- Aš susitikau su Aukščiausiosios Rados pirmininku Vladimiru Rybaku. Mes pasikalbėjome apie tai, kas vyksta, kas gali įvykti, ir kas kaip tai vertina. Aš taip pat kalbėjausi su opozicija. Galėčiau juos įspėti, tačiau niekas manęs to neprašo. Po šių susitikimų padariau štai tokią išvadą: konflikto pusės galės susitarti tada, kai nebebus nusiteikusios visiškai laimėti. Aš mėgstu kartoti, kad taika – tai jau laimėjimas, o didžiausias laimėjimas – tai susitaikymas ir judėjimas į priekį, be griūties.

- Jei Ukrainos valdžia ir vėl imsis jėgos panaudojimo, o specialiojo dalinio „Berkut“ kariai ir vėl ims vaikyti žmones iš Maidano, ES gali iš naujo peržiūrėti savo poziciją ir ims taikyti sankcijas?

- Manau, kad visų pirma Jungtinės Valstijos ims taikyti sankcijas tą pačią dieną. Tai bus savotiškas Magnickio sąrašas Ukrainai. Klausimas liks tik dėl paties sąrašo, t.y. ką tiksliai palies šios sankcijos.

Europos Sąjunga (ES) ir EP taip pat aptars šį klausimą, tačiau nežinau, koks bus šio aptarimo rezultatas, nes galutinio sprendimo dėl to paties Magnickio sąrašo nėra iki šiol. Dalis laikosi nuomonės, kad ES turėtų tai padaryti, tačiau kai kurios ES valstybės narės, jei galima taip pasakyti, labiau linkusios paisyti Maskvos tam, kad nesugadintų santykių su Rusija.

- Ar galite įsivaizduoti, kad Lietuvoje specialūs padaliniai vaikytų taikią demonstraciją?

- Žinote, būna visko, tik ne tokiu mastu kaip čia.