Du ES delegatai pastebėjo, kad S. Lavrovas buvo geros nuotaikos.

„Kaip visada S. Lavrovas daug juokavo“, - sakė Nyderlandų užsienio reikalų ministras Fransas Timmermansas.

„Juokai buvo ypatingai mandagūs. S. Lavrovas kelis kartus pakartojo, kad yra geros nuotaikos, nors prieš tai mačiau jį blogos nuotaikos per NATO susitikimus“, - sakė Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas.

ES atstovai per pietų pertrauką bandė įtikinti S. Lavrovą, kad tiek Rusijai, tiek Ukrainai išeitų į naudą Ukrainos Laisvosios prekybos sutarties su ES pasirašymas.

Tačiau, kaip rašo „Euobserver“, S. Lavrovas išreiškė nuomonę, kad tokiu atveju į Rusiją per Ukrainą imtų plūsti produkcija iš Europos.

„Tai mūsų bendras sutarimas, jog visi turi gerbti kiekvienos valstybės, taip pat ir Ukrainos, suverenitetą bei (...) leisti žmonėms laisvai pasirinkti kelią, kuriuo jie nori eiti“, - po susitikimo S. Lavrovas sakė žurnalistams.

Jis taip pat pažymėjo, kad kai kurių ES valstybių ministrai pritarė jo idėjai dėl trišalių prekybinių derybų tarp ES, Rusijos ir Ukrainos inicijavimo.

Tačiau F. Timmermansas patikino žiniasklaidą, kad nėra jokios galimybės pradėti trišales derybas.

„Nematau jokios priežasties, kodėl ES derėdamasi su trečiąja šalimi turėtų pakviesti derėtis ketvirtąją šalį. Nematau tam tokios galimybės“, - sakė jis.

S. Lavrovas apkaltino Švedijos užsienio reikalų ministrą Carlą Bildtą neprofesionalumu, nes šis teigė žurnalistams, jog S. Lavrovas skleidžia pakankamai rimtą dezinformaciją dėl neigiamų ES ir Ukrainos sutarties pasirašymo pasekmių.

„Nemanau, kad Rusijos ir ES santykiai prastėja. Rusija ir ES yra strateginės partnerės“, - plačiau aptardama ES ir Rusijos santykių poveikį Ukrainai patikino ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton.

ES valstybių užsienio reikalų ministrai sutartinai kartojo, kad durys lieka atviros Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui pasirašyti sutartį su ES.

C. Bildtas ir jo kolega iš Lenkijos Radekas Sikorskis išreiškė nuomonę, kad ES plėtros komisaras Stefanas Fule padarė teisingą sprendimą sustabdydamas kalbas dėl ES ir Ukrainos sutarties.
Savo ruožtu, C. Bildtas apkaltino V. Janukovyčių dėl dviprasmybių.

„Vilniuje jis teigė, kad yra pasiruošęs pasirašyti sutartį netolimoje ateityje. Kitą dieną jis sakė, kad ketina atleisti asmenis, kurie derėjosi dėl šios sutarties. Jei tai jums atrodo prasminga, galiu jus pasveikinti“, - pažymėjo C. Bildtas, kalbėdamas apie praėjusį mėnesį įvykusį Vilniaus viršūnių susitikimą.

„Kadangi Ukrainos prezidentas teigia, jog Asociacijos sutartis bus žalinga jo šaliai, reikia sustoti ir viską apmąstyti“, - sakė R. Sikorskis.

Jis pridūrė, kad ES vadovai dar kartą aptars Ukrainos klausimą per šią savaitę Briuselyje įvyksiantį viršūnių susitikimą.