Net keista, kaip galima būtų praeiti pro šalį. Tačiau toli gražu ne visiems patinka skęsti žmonių minioje prieš šventes. Be to, tradicinėse parduotuvėse ne visada galima rasti originalių ir kokybiškų daiktų už prieinamą kainą. Štai kodėl verta ne tik pasižvalgyti po šventines realių parduotuvių „ekspozicijas“, bet užsukti ir į elektronines parduotuves bei prekybos centrus.

Pigiau ir originaliau

Elektroninės parduotuvės populiarėja dėl kelių svarių priežasčių. Pirmiausia jose žymiai didesnis prekių pasirinkimas ir patogesnės galimybės nedidelėms įmonėms pristatyti savo vienetines prekes.

Daugelyje Vakarų šalių didieji prekybos centrai ir žinomos parduotuvės taip pat turi savo e. parduotuvės versiją, kurioje siūlomų prekių asortimentas didesnis.

Vis dažniau ir patys parduotuvių darbuotojai nerandantiems tinkamo dydžio batų, televizoriaus ar telefono siūlo apsilankyti parduotuvės e. versijoje. O didžiausiose e. parduotuvėse pasaulyje, tokiose kaip „Amazon“ ar „eBay“, prekių ir kainų pasirinkimas yra didesnis nei bet kuriame didžiausiame prekybos centre. Tą patį galima pasakyti ir apie didžiausias lietuviškas e. parduotuves, kuriose parduodamos įvairių gamintojų prekės.

Kitas patrauklus e. parduotuvių bruožas yra tai, kad internetu savo prekes gali pristatyti tie gamintojai, kurie neturi realios parduotuvės. Dažnai e. parduotuvė gali būti „vieno žmogaus“ verslas, o kai nereikia mokėti patalpų nuomos mokesčių ir samdytis pardavėjų, sutaupoma pinigų. Todėl gaminių kainos būna mažesnės, o pasiekiama rinka... net didesnė. Juk apsipirkti e. parduotuvėje gali žmonės ir iš kitų šalių.

Taip pat įdomu tai, kad kai kurie tradiciniai prekių ir paslaugų teikėjai irgi persikraustė į internetą. Pavyzdžiui, įvairių bilietų pirkimas dažniausiai atliekamas tik internetu.

Naujos galimybės – nauji pavojai

Prieš neriant į beribį prekių asortimentą internete svarbu žinoti ir kelis svarbius dalykus apie pirkimo internetu saugumą. Naujos galimybės masina ne tik pirkėjus, bet ir sukčius.

Viena aktualiausių problemų yra netikros e. parduotuvės. Kai kada jos būna padirbamos net labai meistriškai – pasirūpinama net tik žinomais saugumo ženklais, bet ir komentarų pagalba sukuriamas įspūdis, kad parduotuvė veikia seniai. Akį tokios parduotuvės dažnai patraukia išskirtiniais pasiūlymais bei ypač žemomis prekių kainomis.

Užkibus ant padirbtos parduotuvės kabliuko, galima ne tik negauti prekių už jas sumokėjus, bet ir tapti tapatybės vagystės auka. Perkant prekę iš tokio puslapio gali būti nuskaitomi banko kortelės duomenys ir ištuštinama visa sąskaita. Dėl to, kaip pataria ekspertai, geriausia naudotis plačiai žinomomis mokėjimų sistemomis, tokiomis kaip visame pasaulyje naudojama „PayPal“. Norint apsisaugoti nuo gresiančių pavojų, taip pat reikia patikrinti, ar e. parduotuvė – tikra. Tai galima padaryti nemokamai, per specialiai tam sukurtas sistemas.

Kitas nepatogumas perkant internetu yra paminėtas naujausioje Europos vartotojų centrų tinklo ataskaitoje. Pastebima, kad pirkėjai vis dar negali pasinaudoti visais tarptautinės e. prekybos privalumais, nes kai kurie pardavėjai „ne vietiniams“ pirkėjams padidina kainas arba pasiūlo kitokią kainodarą. Susidūrus su tokia problema, ją galima spręsti kreipiantis į vietinį Europos vartotojų centrą.