Nyderlandų parlamentas priėmė sprendimą, įpareigojantį šios šalies ministrą pirmininką Marką Rutte atmesti Europos Komisijos (EK) siūlymą suteikti Albanijai ES šalies kandidatės statusą.

Kaip praneša „Euractiv“, tikėtina, kad ši žinia suduos stiprų smūgį Albanijos viltims įstoti į ES, nes ši Vakarų Balkanų valstybė įvykdė ES reikalavimus, todėl jai turėtų būti suteiktas valstybės kandidatės statusas.

Nyderlandų parlamento atstovas pranešė, kad M. Rutte vadovaujama liberalių politinių pažiūrų Liaudies partija už laisvę ir demokratiją balsavo prieš ES durų atvėrimą Albanijai, tuo tarpu šios partijos koalicijos partnerė Leiboristų partija, kuri yra prisijungusi prie Europos socialistų partijos, balsavo už kandidatės statuso suteikimą šiai valstybei.

Albanijos ministro pirmininko postą rugsėjo mėn. užėmė socialistas Edis Rama.

ES valdovai turi priimti visus sprendimus dėl ES plėtros vienbalsiai. Tai reiškia, kad Albanija neteko galimybės gauti valstybės narės statusą per gruodžio 19–20 d. įvyksiantį viršūnių susitikimą.

Nyderlandai kliudė Serbijai gauti ES valstybės kandidatės statusą.
Haga taip pat prieštarauja Šengeno zonos durų atvėrimui Bulgarijai ir Rumunijai, nepaisant EK užtikrinimo, jog šios dvi šalys įvykdė visas keliamas sąlygas tam, kad būtų priimtos į Šengeno zoną.

Tikėtina, kad ši situacija supykdys ir Europos Parlamentą (EP). EP narys iš Kroatijos Nikola Vuljaničius patikino, kad Europos Sąjungos Taryba (ET), pripažindama šios šalies vykdomų reformų sėkmingumą, turi suteikti Albanijai oficialios ES valstybės kandidatės statusą nedelsiant.

Gruodžio 10 d. Strasbūre po Albanijos progreso ataskaitos pristatymo, ES plėtros komisaras Stefanas Fule pasakė, kad 2013-ieji Albanijai buvo sėkmingi.

Jis pagyrė tiek šios šalies vyriausybę, tiek ir opoziciją dėl bendradarbiavimo priimant svarbius teisės aktus parlamente, tarp kurių trys priemonių paketai, kurių buvo reikalauta ES valstybės kandidatės statuso suteikimui.

„Mes norime, kad Albanija ir toliau tęstų pradėtus darbus, o ES šalies kandidatės statuso suteikimą vertiname kaip paskatą toliau vykdyti reformas“, - patikino S. Fule.