Kaip rašo „Euobserver“, EP šaltinių teigimu, centro dešiniųjų politinių pažiūrų Europos konservatorių ir reformistų frakcija, kuriai priklauso D. Britanijos valdančioji Konservatorių partija, iškėlė šią idėją bei surengė balsavimą gruodžio 12 d. Pirmininkų sueigoje, kurią sudaro politinių grupių vadovai.

Tačiau sueiga savo balsais parėmė vaizdo konferencijos idėją.

„Pirmininkų sueiga tik patarė pasistengti (...) surengti tiesioginę interaktyvią sesiją“, - sakė EP atstovas Jaume Duchas.

Šis sprendimas sulaukė staigios reakcijos.

„EP pirmininkas ir kitų politinių grupių lyderiai atsisakė sustabdyti laisvos platformos suteikimą ieškomam bėgliui, todėl jis ir toliau kėsinsis į visuomenės saugumą“, - piktinosi Europos konservatorių ir reformistų frakcijos vadovas Martinas Callananas.

Teigiama, kad E. Snowdenas slapstosi Maskvoje, nes Rusija jam suteikė prieglobstį pasislėpti nuo JAV valdžios.

Šiuo metu planuojama, kad kiekviena EP politinė grupė iš anksto paruoš po du ar tris klausimus E. Snowdenui.

Tuomet E. Snowdenas pateiks atsakymus iš anksto paruoštame vaizdo įraše.

EP nariai pageidautų tiesioginės klausimų ir atsakymų sesijos.

„Jei galima būtų surengti interaktyvią konferenciją, ji būtų interaktyvi“, - centro kairiųjų Leiboristų partijos atstovas EP narys iš D. Britanijos Claude’as Moraesas.

Tačiau EP Pilietinių laisvių komiteto atstovai, dirbantys su JAV šnipinėjimo skandalu, bei E. Snowdeno advokatai pasisako už iš anksto paruoštą vaizdo įrašą, nes tiesioginę konferenciją žvalgybos tarnybos gali panaudoti E. Snowdeno buvimo vietos nustatymui.

Europos konservatorių ir reformistų grupė atsisakė dalyvauti šiame renginyje.

Šio grupės atstovas internetinėje svetainėje pareiškė, kad toks formatas „neįtikėtinai provokuojantis ir nepriimtinas“, nes tai reiškia, kad E. Snowdenui bus suteikta galimybė pateikti savo atsakymus be jokios užginčijimo galimybės.

Savo ruožtu EP narys konservatorius iš Vokietijos Axelis Vossas, priklausantis Europos liaudies partijos parlamentinei grupei, taip pat suabejojo renginio laiko pasirinkimu.

Pilietinių laisvių komitetas tikisi surengti šią sesiją gruodžio 18 d.
Taip pat siekiama iki šių metų pabaigos pateikti galutinę ataskaitą dėl šnipinėjimo skandalo.

Tačiau E. Moraesas pažymi, kad konferencija su E. Snowdenu gali būti surengta sausio mėn., nes klausimų surinkimas ir perdavimas Rusijai gali užimti nemažai laiko.

A. Vossas mano, kad nėra jokios prasmės tai daryti po to, kai bus paruošta galutinė komiteto ataskaita.

„Mes nieko prieš jį pamatyti, tačiau klausiame, kokia viso to prasmė ir koks laikas tam tinkamiausias“, - abejones reiškė A. Vossas.
„Klausiu savęs (...), ką dar jis gali mums paaiškinti, jei viskas jau yra išpublikuota?“ – pridūrė jis.

A. Vosso teigimu, jis labiau palaiko tiesioginę klausimų ir atsakymų sesiją, nepaisant pavojaus dėl saugumo.

Jis taip pat pridūrė, kad EP delegacijos išsiuntimas į Maskvą susitikti su E. Snowdenu taip pat būtų prasmingesnis pasirinkimas.