Plėtros ir kaimynystės politikos komisaras Stefanas Fuele po susitikimo su Ukrainos vicepremjeru Serhijumi Arbuzovu sakė, kad kai tik bus tvirtas Ukrainos įsipareigojimas pasirašyti paktą, ES padės parengti „kelio gaires“ jo įgyvendinimui.

Tai apimtų derybas siekiant „nuodugniai išstudijuoti visus klausimus, susijusius su susitarimo įgyvendinimu“, sakė Š.Fuele.

Be to, ES galėtų „palengvinti ir toliau remti Ukrainą ir jos pastangas ... pasirašyti susitarimą su TVF“, pridūrė jis.

Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus praėjusio mėnesio sprendimas atsisakyti pasirašyti integracijos sutartį su ES, Rusijai spaudžiant prisijungti prie jos kuriamos prekybos zonos, išprovokavo jau tris savaites trunkančius protestus.

Tačiau demonstrantams užėmus sostinės Kijevo centrą, V.Janukovyčius susvyravo.

ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton ketvirtadienį po susitikimo su V.Janukovyčiumi teigė, jog prezidentas jai sakė, kad pasirašys Asociacijos sutartį.

Ukrainos ekonomikai išgyvenant sunkumus, Ukrainos premjeras Mykola Azarovas trečiadienį sakė, kad prieš pasirašydamas sutartį Kijevas norėtų 20 mlrd. eurų paskolos iš ES.

Briuselis iškart atmetė tokios paskolos idėją ir sakė, kad ES nedalyvaus kainos siūlymų kare dėl Ukrainos ateities.

Tačiau Kijevas yra rimtai susirūpinęs galimu Rusijos prekybiniu kerštu, įskaitant gamtinių dujų tiekimo Ukrainai sustabdymą ir ukrainietiškų prekių importo uždraudimą.

S.Arbuzovas sakė, kad „Ukraina vis dar laikosi to paties kurso“ europinės integracijos link.

„Ukraina, atsižvelgiant į jos strateginius interesus, netrukus pasirašys susitarimą“, - sakė jis.