Kaip rašo DW, iš pirmo žvilgsnio Torhilo bendruomenės akademija Šiaurės Anglijoje atrodo panaši į bet kurią kitą vidurinę mokyklą, tačiau milijonams britų didžioji darbuotojų ir mokinių dalis akimirksniu tapo atpažįstama.

Šiais metais mokykla dalyvavo televiziniame eksperimente bei įsileido 64 fiksuotas vaizdo kameras į klases, koridorius ir kabinetus. Per septynias savaites kameros užfiksavo šimtus valandų vaizdinės medžiagos, kuri pavirto dokumentiniu filmu „Auklėjant Jorkšyrą“. Aštuoniuose 50 minučių trukmės epizoduose rodomas kasdienis mokyklos gyvenimas be pagražinimų.

Prieš pradedant filmavimą, televizijos darbuotojai praleido nemažai laiko ruošdami moksleivius, darbuotojus ir tėvus.

Aš nepasikeičiau

Dokumentiniame filme rodoma viskas – nuo švietimo triumfų iki konfliktų, o kai kurie mokiniai dokumentiniame filme pasirodo dažniau nei kiti. Viena jų – 11klasės mokinė Bailey Hill, užkariavusi žiūrovų širdis savo žaisminga asmenybe.

„Jie rinkosi žmones, turinčius, ką pasakyti, arba tuos, kas jiems atrodė įdomiai. Praėjus šiek tiek laiko, jie ėmė mane filmuoti daug dažniau, todėl šalia savęs turėjau mikrofoną kiekvieną dieną“, - pasakojo B. Hill.

„Iš pradžių tai buvo labai neįprasta, tačiau dėl to mano elgesys nepasikeitė“, - pridūrė mergina.

Šlovė nepersekioja

Tornhilo mokykla buvo pasirenka iš šimto kitų mokyklų, norėjusių dalyvauti dokumentinio filmo kūrime. Tačiau mokyklos direktorius Jonny Mitchellas dalyvavo atrankoje ne todėl, kad norėtų garbės sau ar mokyklos mokiniams.

„Gimiau šiame mieste, pamaniau, kad tai būtų puiki galimybė atkurti balansą dėl neigiamų atsiliepimų žiniasklaidoje ir reputacijos“, - sakė J. Mitchellas.

Ši mokykla įsikūrusi palyginti vargingoje vietovėje Djusberio mieste, kuris gerai žinomas dėl kelių čia įvykdytų rimtų nusikaltimų.

Mokytojus Jungtinėje Karalystėje (JK) dažnai kritikuoja žiniasklaida bei politikai. Jie kaltinami tuo, kad turi nedaug darbo valandų ir nesugeba palaikyti disciplinos, dirbdami su vaikais. J. Mitchellas ir jo kolegos pamanė, kad šis dokumentinis filmas galėtų tapti proga pademonstruoti šalies gyventojams, kad nėra lengva siekti gerų dalykų.

Pagerėję rezultatai

Šios mokyklos mokytojo Matthew Burtono teigimu, po filmo sukūrimo mokyklos rezultatai akivaizdžiai pagerėjo.

„Pagerėjo elgesys bei pamokų lankomumas. Rezultatai ir toliau gerėja, o mokiniai kreipia daugiau dėmesio į gerų rezultatų siekimą“, - sakė jis, pridurdamas, kad tikisi, jog šis pagerėjimas – tai sunkaus darbo vaisius, o ne tiesiog parodymas per televiziją.