Ketvirtadienį C.Ashton sakė, kad po Kijeve vykusių derybų su V.Janukovyčiumi yra aišku, jog dabartines ekonomines ir finansines problemas, su kuriomis susiduria Ukraina, gali sumažinti Asociacijos sutartis, atversianti kelią naujoms investicijoms iš ES valstybių.

Pasak C.Ashton, V.Janukovyčius „leido man aiškiai suprasti, jog ketina pasirašyti Asociacijos susitarimą“.

ES diplomatijos vadovė sakė, kad per pokalbį su ja V.Janukovyčius kalbėjo apie ekonomikos problemas, su kuriomis artimiausiu metu teks susidurti Ukrainai.

„Mano požiūriu, šie iššūkiai, o jie – realūs, gali būti įveikti padedant ne tik Europos Sąjungos institucijoms, bet ir parodant, jog jis turi rimtą ekonominį planą dėl Asociacijos susitarimo pasirašymo. Tai taip pat padės pritraukti būtinas investicijas. Šiandien atvažiuoja pirmasis vicepremjeras. Štai ir pažiūrėsime“, – sakė C.Ashton.

Ketvirtadienį į Briuselį derybų dėl Asociacijos sutarties atvyksta Ukrainos delegacija, vadovaujama pirmojo vicepremjero Sergejus Arbuzovas.

Tuo tarpu nepriklausoma Briuselio naujienų svetainė „EUobserver“ rašo, kad ES užsienio politikos vadovė trečiadienį buvo suabejojusi V.Janukovyčiaus nuoširdumu po jų antrojo susitikimo Ukrainoje.

Kaip praneša „EUobserver“ apžvalgininkas, Kijeve kalbėdamasi su žiniasklaidos atstovais ji sakė: „(V.Janukovyčius) patikino mane, kai su juo susitikau, kad neketina pasirašyti Asociacijos sutarties“.

Tačiau ji pažymėjo: „Tik sakau jums tai, ką jis sako“.

„Turiu priimti tai, ką prezidentas man sako, tai jis sako man, kad nuvežčiau atgal šią žinią. Bet, žinote, visuomet svarbu patikrinti pažiūrint, kas bus toliau, ir mes norime pažiūrėti, kaip pasakyta virsta padaryta“, - pridūrė C.Ashton.

Kijeve ES užsienio politikos vadovė kalbėjo po trečiadienį paryčiais įvykdyto ukrainiečių policijos puolimo prieš protestuotojus Kijeve ir po Ukrainos premjero Mykolos Azarovo pasakymo žiniasklaidai, kad Ukraina nori papildomų 20 mlrd. eurų sutarčiai su ES įgyvendinti.

C.Ashton užsiminė, kad ES nenori mokėti.

„Kalbama ne apie kainos siūlymus šiai šaliai … Tai ne sprendimas dėl „O, yra pinigų suma x, jei tik jūs pasirašysite“. Mums tai neįdomu“, - sakė ji.


Ukrainos reikalavimams – atkirtis iš EK

Mykola Azarovas
Europos Komisija (EK) atmetė Ukrainos prašymą skirti jai 20 mlrd. eurų, skelbia Ukrainos žiniasklaida, cituodama EK atstovą Olivierį Bailly.

"Mes skaičių neaptarinėsime. (...). Mes manome, kad ši sutartis (Ukrainos asociacijos su ES - red.) yra priimtina Ukrainai, ir neketiname žaisti skaičiais", - pabrėžė O.Bailly, komentuodamas Ukrainos premjero Mykolos Azarovo pareiškimą.

Ukrainos vyriausybės vadovas trečiadienį pareiškė, jog Ukraina, pasirašydama ES asociacijos sutartį, norėtų iš ES gauti 20 mlrd. eurų finansinę paramą.

EK atstovo žodžiais, Ukrainos ateitis nėra derybų objektas, o ši sutartis - "vis dar guli ant stalo".

A. Jaceniukas: ES padės Ukrainai finansiškai

Vienas iš Ukrainos opozicijos lyderių Arsenijus Jaceniukas pareiškė, kad Europos Sąjunga (ES) bus pasirengusi suteikti šaliai finansinę pagalbą, kai bus pasirašytas Asociacijos susitarimas.

„Europos Sąjungos pozicija aiški kaip niekada – Europa padės Ukrainai finansiškai, jei Ukraina pasirašys Asociacijos susitarimą. Ši pagalba bus skirta Ukrainai, ne vyriausybei“, – sakė opozicinės partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) lyderis trečiadienį Nacionalinio pasipriešinimo štabo spaudos centre surengtoje spaudos konferencijoje.

Rusija pasirengusi pasiūlyti politinę, ne ekonominę, nuolaidą už perkamas dujas, jei (Ukrainos prezidentas) Viktoras Janukovyčius atšauks mūsų susitarimą, kurio dėka Ukraina yra Europos energetikos bendruomenės dalimi“, – sakė A.Jaceniukas.

Jei bus pasirinktas toks scenarijus, Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ iš tikrųjų galės susigrąžinti Ukrainos kontrolę, pažymėjo jis.

„Taip bus padaryta politinė nuolaida“, – pridūrė jis.

Opozicija prašo partnerių Europoje neleisti Ukrainai pasitraukti iš Trečiojo energetikos paketo, pabrėžė A.Jaceniukas.

Tiesioginę transliaciją iš Kijevo stebėkite čia: