Portugalė europarlamentarė Edite Estrela, atsižvelgdama į Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos regiono biuro ir Vokietijos Federalinio sveikatos švietimo centro (BZgA) programą, kurioje ir užfiksuoti šie kontraversiški teiginiai, parengė rezoliuciją dėl lytinės ir reprodukcinės sveikatos ir teisių. Rezoliucijoje išliko valstybių narių raginimas užtikrinti, kad lytinis švietimas būtų privalomas visiems pradinių ir vidurinių mokyklų moksleiviams ir kad jis turi būti prieinamas be tėvų sutikimo.

Tačiau rezoliucija apie lytinis ir reprodukcines teises bei lytinį švietimą neįtikino plenarinėje sesijoje balsavusių europarlamentarų - buvo pritarta alternatyviam dokumento tekstui, kuriame neliko kontraversiškų teiginių.

Europos Parlamentas Strasbūre vykstančioje plenarinėje sesijoje pritarė alternatyviai rezoliucijai dėl lytinių ir reprodukcinių teisių bei lytinio švietimo, kurią parengė Europos liaudies partijos bei Europos konservatorių ir reformistų frakcijos.

Joje nėra kontraversiją ir visuomenės pasipiktinimą sukėlusių teiginių dėl kontracepcijos metodų, lytinės orientacijos ir t.t., kurie buvo įrašyti pirminiame Europos Parlamento narės E. Estrelos parengtame projekte.

Priimtoje rezoliucijoje pažymima, kad lytinės ir reprodukcinės sveikatos ir teisių, taip pat lytinio švietimo mokyklose politikos formavimas ir įgyvendinimas patenka į valstybių narių kompetencijos sritį, o ES gali prisidėti skatindama valstybių gerąją patirtį.

Šiam tekstui pritarė 334 Europos Parlamento nariai, nepritarė 327, o susilaikė 35. E. Estrela, nesutikdama su Europos Parlamento pozicija, atsiėmė savo pavardę ties priimtu dokumentu.

Lietuvos europarlamentarai skirtingai pasisakė, koks dokumentas dėl lytinių ir reprodukcinių teisių bei lytinio švietimo yra labiau reikalingas Lietuvai.

Europarlamentaras nepakeitė nuomonės

Europarlamentaras Leonidas Donskis po įvykusio balsavimo savo nuomonės nepakeitė – jis palaiko E. Estrelos pasiūlytą rezoliuciją.

Savo mintimis europarlamentaras pasidalino paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“: „Nuraminu visus, kam atrodė, kad elgiuosi amoraliai ir pavojingai Lietuvai: Edite Estrelos rezoliucija atmesta, laimėjo EPP ir ECR alternatyvinė rezoliucija, kuri viską palieka valstybių narių kompetencijai. Kitaip tariant, liekame net ne ten, kur buvome, o esame labiau atblokšti į tolimą dešinę nei 2003 metais, kada paskutinį kartą buvo priimtas šio turinio dokumentas.

Esu liberalas ir demokratas, tad be jokio dramatizmo pralaimiu. Sakau atvirai – balsavau už šią rezoliuciją. Būčiau balsavęs lygiai taip pat, jei ir būčiau tęsęs savo trumpą politinę karjerą ir ėjęs į Europos Parlamento rinkimus. Noras būti perrinktu nekeičia mano politinės ir etinės pozicijos. Bet kadangi neinu į rinkimus ir netrukus baigiu savo politinę karjerą, man buvo dar lengviau būti savimi“.

Ažiotažą sukėlė lobistai?

Balsavimo išvakarėse kalbintas Europos Parlamento narys L. Donskis tvirtino, kad ažiotažas dėl E. Estrelos parengto pranešimo tiek Lietuvoje, tiek visoje ES kilo neatsitiktinai – tai lėmė didelio masto lobistinė kampanija, kurią vykdo prieš abortus pasisakančios organizacijos.

„Labai gaila, kad šioje kampanijoje manipuliuojama žmonių jausmais, jautria ir intymia jų gyvenimo sritimi, klaidinant ir teigiant, kad ši rezoliucija neva įpareigos mus savo mažamečiams vaikams pasakoti apie, pavyzdžiui, „malonumą bei pasitenkinimą, pasiekiamą liečiant savo kūną“, ir panašiai. Tokių ar panašių punktų Europos Parlamento dokumento tekste iš viso nebuvo“, – galimas priešiškumo portugalės parengtam dokumentui priežastis vardijo europarlamentaras.

Pasak jo, moterų teisės, lyčių lygybė, reprodukcinė sveikata ir lytinis švietimas yra ne mažiau svarbios mūsų visuomenei temos nei kitos, svarstomos Europos Parlamente, kuris savo pozicijos šioje srityje atskiru dokumentu nebuvo išsakęs daugiau nei dešimt metų.

Įžvelgė ir teigiamų dalykų

Tuo tarpu europarlamentaras Zigmantas Balčytis, jei šiandien būtų vykęs balsavimas ne dėl alternatyvaus dokumento, o E. Estrelos pateikto rezoliucijos varianto, pastarosios jis nebūtų palaikęs.

Pasak europarlamentaro, nors tokia rezoliucija ir yra neįpareigojanti, rekomendacinio pobūdžio, visgi ir rekomendacijose būtina atsižvelgti, kad valstybėse yra susiklosčiusios skirtingos tradicijos, kultūra, skiriasi ir šeimos samprata.

Be to, rezoliucijoje buvo aptariamas teisės į abortus užtikrinimo klausimas, taip pat teisė darytis abortą kitose Europos Sąjungos valstybėse kelia dideles diskusijas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose valstybėse narėse, kur abortai yra draudžiami. Šis klausimas yra aktualus daugelyje valstybių, o Europos Parlamentas šiuo klausimu neranda sutarimo.

Galbūt į kažkurias E. Estrelos pasiūlytas rekomendacijas visgi būtų buvę naudinga atsižvelgti ir Lietuvai? Europarlamentaras Z. Balčytis atkreipė dėmesį į išlaidų už dirbtinio apvaisinimo procedūras kompensavimą vaikų negalinčioms susilaukti poroms – dabar Lietuvoje šios procedūros yra nekompensuojamos.