Ukrainos sostinės ir kitų miestų aikštėse susirinkę ukrainiečiai taikiai protestuoja prieš Ukrainos vadovybės sprendimą suspenduoti Asociacijos susitarimo su ES pasirašymą.

R. Morkūnaitė nuo scenos kreipėsi į mitingo dalyvius, pabrėždama istorinius ryšius tarp Lietuvos ir Ukrainos, kad jų istorijos glaudžiai persipynusios ir turi daug paralelių. Anot EP narės, Ukraina priklausė ir priklauso Europai, ji priminė 1429 m. Lucke vykusį Europos valdovų susitikimą, partizaninį pasipriešinimą pokariu, nepriklausomybės atkūrimo metus. „Mūsų tautų bendras vardiklis visuomet buvo ir lieka laisvė. Tai, ką šiandien matau čia, man primena dainuojančią revoliuciją vykusią prieš daugiau nei 20 metų – čia tvyro ta pati taikos, vienybės ir tvirto apsisprendimo dvasia“, – kalbėjo europarlamentarė R.Morkūnaitė.

Ji linkėjo, kad Ukrainos valdžia įsiklausytų į savo piliečių lūkesčius, kad laikytųsi pažadų, ir, pritariant susirinkusiai miniai, sudainavo ukrainiečių liaudies dainą „O juk tu mane apgavai“ („Ти ж мене підманула“).

„Čia susirinkusių yra tikrai daug daugiau, nei skelbia kai kurios užsienio žiniasklaidos priemonės. Ši šimtatūkstantinė minia neleidžia abejoti, kad žmonėms rūpi jų šalies ateitis“, – pastebi R. Morkūnaitė. Tarp susirinkusiųjų tvyro giedra ir draugiška nuotaika, visi turi galimybę pasišildyti prie laužų ir paragauti karštos arbatos, saugomasi provokacijų. Anot europarlamentarės, nepaisant šalčio ir nepalankių sąlygų, susirinkusieji skirstytis neketina.

Nuo trečiadienio EuroMaidane dalyvauja penki TS-LKD ir Jaunimo bendruomenės nariai, yra ir kitų savo iniciatyva atvykusių jaunų žmonių iš Lietuvos.

Šią savaitę Europos Parlamento plenarinėje sesijoje bus aptariami Vilniaus Rytų partnerystės vadovų susitikimo rezultatai ir Europos Rytų Partnerystės politikos, įskaitant ir Ukrainą, ateitis.