Kaip rašo www.spiegel.de, Guillaume Gallantas – didelis Walto Disney gerbėjas. Jo nuomone, Paryžiaus Disneilendas ritasi į bedugnę. Neseniai belgas lankėsi šiame didžiausiame Europos atrakcionų parke, du atrakcionai neveikė, keturi pasirodymai buvo atšaukti, o blogiausia tai, kad, jo nuomone, maistas viename iš stebuklų karalystės restoranų buvo pašildytas. G. Gallantas tikina buvęs šokiruotas taip stipriai, kad nieko nelaukdamas parašė pykčio kupiną peticiją Walto Disney korporacijai, kuri yra pagrindinė šį parką valdančios įmonės „Euro Disney“ akcininkė bei išplatino savo laišką internete šešiomis kalbomis.

Negatyvių antraščių lavina

Šis lankytojo pasipiktinimas yra suprantamas – Europos Disneilendas pastaruoju metu peikiamas labai dažnai. JAV disneilendai neša didžiulį pelną, tuo tarpu Paryžiaus Disneilendas, įsikūręs netoli nuo Prancūzijos sostinės Paryžiaus, nepaisant įspūdingo lankytojų skaičiaus, yra nuostolingas. Griežta išlaidų mažinimo programa kelia nepasitenkinimą tiek tarp parko lankytojų, tiek ir tarp darbuotojų. Spalio mėn. pabaigoje iš vandens atrakciono iškrito ir buvo rimtai sužeistas vaikas, o atskleistas mėginimas nusižudyti meta šešėlį ant nuostabiosios peliuko Mikio karalystės reputacijos.

Netrukus po susitikimo su savo vadovais, „Euro Disney“ parko darbuotojas apsipylė benzinu ir paėmė žiebtuvėlį. Kolegai paskutinę minutę pavyko sulaikyti jį. Tai jau ne pirmas incidentas: 2010 m. du Paryžiaus disneilendo darbuotojai nusižudė, vienas jų paliko atsisveikinimo raštelį, kuriame parašė, kad nebenori grįžti pas peliuką Mikį.

Darbuotojų sąjungos tikina, kad žeminančios parko darbo sąlygos – tai pagrindinė dėl šių savižudybių priežastis. „Euro Disney“ atstovas spaudai Laurentas Manologlou patikino, kad šie kaltinimai nepagrįsti, remdamasis tuo, kad atliktas vidaus tyrimas nenustatė ryšio tarp savižudybių ir darbo sąlygų.

Šiuo metu Nacionalinė autonominių sąjungų asociacija – tai Prancūzijos prekybinių sąjungų konfederacija – ketina atlikti savo tyrimą dėl pastarojo bandymo nusižudyti. Nacionalinės autonominių sąjungų asociacijos teigimu, didelė Paryžiaus Disneilendo darbuotojų dalis nėra patenkinti darbo sąlygomis. Konfederacijos įsitikinimu, čia vyrauja blogas darbo klimatas, trūksta dialogo bei taikomos netinkamos disciplinos priemonės.

Rizikinga finansinė situacija

Per 2012–2013 fiskalinius metus, Paryžiaus Disneilendą aplankė 15 milijonų asmenų, šis skaičius beveik prilygsta Eifelio bokšto ir Luvro lankytojų skaičiui kartu sudėjus. Remiantis „Euro Disney“ pateikiamais duomenimis, šis parkas – tai didžiausias Europos turistų traukos centras. Tačiau, lyginant su 2011 – 2012 fiskalinių metų periodu, lankytojų skaičius sumažėjo milijonu. Parko vadovybė lankytojų srauto sumažėjimą sieja su Europos Sąjungą (ES) apėmusia krize bei prastu oru bei pažymi, kad „Euro Disney“ lankytojų išleidžiamų pinigų kiekis parke padidėjo.

Vis dėlto „Euro Disney“ vadovai turėtų pripažinti, kad nuo 2008 m. jie neteko 78 mln. eurų (daugiau nei 269 mln. litų). Paryžiaus Disneilendas turi struktūrinių problemų: nuo tada, kai parkas atvėrė savo duris 1992 m., jis skendi skolose dažniau, nei dirba pelningai.

Tačiau JAV įsikūrusi pagrindinė įmonė vis dar tiki savo europietiškąja atšaka. Pastaraisiais metais amerikiečiai padengė „Euro Disney“ turėtus įsiskolinimus, pratęsė kreditų grąžinimo grafiką bei sumažino palūkanų normas, o tai suteikė įmonei lankstumo ateities investicijoms.