Kaip rašo „Euractiv“, ES mažiesiems aludariams taikomas sumažintas akcizo mokesčio tarifas. Šis mokesčio tarifas taikomas mažiesiems JAV aludariams, importuojantiems savo produkciją į ES, tuo tarpu JAV ekvivalentiškas mokestinis palengvinimas taikomas tik šios šalies mažiesiems aludariams.

Dėl to ES aludariams, eksportuojantiems produkciją į JAV, atsiranda papildomų kliūčių.

„Jei esate mažasis aludaris iš ES, atvykę į JAV, negaunate nieko“, - konferencijos Briuselyje metu kalbėjo Britanijos alaus ir aludžių asociacijos pirmininkė Brigid Simmonds, pridurdama, kad ji pageidautų, jog ES iškeltų šį klausimą per šiuo metu vykstančias derybas dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės.

„Tai labai geras pavyzdys, kai pramonė turi padėti mums derybose“, - sakė Europos Komisijos (EK) maisto ir sveikatos priežiūros pramonės departamento vadovas Salvatore D‘Acunto.

„Taigi visiškai atvirai žvelgiame į šį klausimą ir esame pasiruošę aptarti tai su mūsų kolegomis JAV“, - pridūrė jis.
ES aludarystės sektoriuje dirba du milijonai žmonių, o tai sudaro 1 proc. visų ES darbo vietų. Apie 1,4 milijono darbo vietų aptarnavimo sektoriuje tiesiogiai susijusios su alumi, o dar 600 000 darbo vietų sukurtos kituose nepriklausomuose sektoriuose, tokiuose kaip mažmeninė prekyba, žemės ūkis ir paslaugų teikimas.

„Alus – tai Europos ekonomikos variklis ir daugiausiai darbo vietų sukuriantis sektorius, apimantis kur kas daugiau nei tik alaus daryklas – tai ir žemės ūkis, pakavimas ir logistika, rinkodara, mažmeninė prekyba bei paslaugų teikimas“, - sakė Europos aludarių organizacijos prezidentas Demetrio Carcelleris.

D. Carcellerio teigimu, šio sektoriaus rodikliai gerėja – tiek gamyba, tiek ir suvartojimas ES auga pastaruosius dvejus metus, tačiau rinkos vertės augimas vis dar lėtai juda dėl infliacijos, be to, darbo vietų šiame sektoriuje sumažėjo 4 proc.