Kaip rašo „Euronews“, daugeliu atveju tai atvykėliai iš Pietų ir Rytų Europos, pasiruošę dirbti prastesnėmis sąlygomis negu vietiniai, be socialinio aprūpinimo ir medicininio draudimo. Ši problema gruodžio 9 d. bus aptariama Briuselyje ministeriniu lygmeniu.

„Kai kurių įmonių verslo modelis – tai pigios, viskam pasiruošusios darbo jėgos parūpinimas ir perpardavimas“, - sako Europos statybininkų ir stalių sąjungos atstovas Verneris Bulenas.

„Jie priima žmones su padirbta kvalifikacija, pritraukia juos abejotinais būdais, pasisavina jų atlyginimo dalį arba iš viso jo nesumoka, nemoka socialinių mokesčių bei sukčiauja dėl mokesčių mokėjimo.“

Už tokių laikinų darbininkų, pereinančių iš rankų į rankas, driekiasi subrangovų eilė, kurie gauna iš to savo pelno dalį.

Suvirintojas Manuelis atvyko iš Portugalijos, tačiau Belgijoje jo kontraktas nebuvo pripažintas, todėl jam teko darbintis ši naujo, pateikiant padirbtus asmens duomenis.

„Aš pradėjau dirbti statybose, kur net nebuvau pristatytas viršininkui, iš karto susidūriau su problemomis dėl leidimo gyventi“, - pasakojo Manuelis. „Tačiau staiga įmonė man pasiūlė pasirašyti naują darbo sutartį. Šioje sutartyje nurodytas atlyginimas buvo kur kas aukštesnis nei tikrasis. Ši suma buvo pervedama į kitas sąskaitas, o man buvo išduodamos nedidelės sumos vokeliuose.“

Labiausiai šią darbinių santykių sistemą siekia taisyti Prancūzija. Ji siūlo visų pirma atidžiau tikrinti įmones, turinčias subrangovų skirtingose valstybėse.