Dėl šio dokumento jau buvo planuota balsuoti spalio mėnesio plenarinėje sesijoje, tačiau tuomet EP narių nedidelės daugumos balsais buvo nuspręsta dokumento tekstą grąžinti tobulinti į komitetą. Balsavimas EP plenarinėje sesijoje, kuomet savo nuomonę pareikš visi EP nariai, numatytas Strasbūre ateinantį antradienį.

Pabrėžta, kad šią rezoliuciją ,,palaimino Europarlamentarai Justas Vincas Paleckis, Vilija Blinkevičiūtė ir Leonidas Donskis“. Straipsniuose pateiktas Lietuvos šeimos centro (LŠC) kreipimasis į visuomenę „KUO SKUBIAU rašyti mūsų Europos parlamentarams ir raginti nebalsuoti už šį dokumentą. Laiko turime nedaug“.

Skambios frazės ėmė lietis dėl kelių dokumento detalių. Kaip teigiama viename straipsnyje, E. Estrelos rezoliucijoje „vaikai iki 4 metų informuojami, koks džiaugsmas yra liesti savo lyties organus“, „teigiama, kad masturbacija ankstyvoje kūdikystėje prisideda prie lytinio švietimo“, gausu kitų šokiruojančių frazių.

Perskaičius tokią informaciją galima pamanyti, kad išprotėjo ne tik mūsų europarlamentarai, bet ir visa Europa. Visų pirma, reikėtų paaiškinti, kokia yra Europos Parlamente priimamų rezoliucijų prasmė. E. Estrelos dokumento projektas NENUMATO privalomų teisinių prievolių valstybėms narėms, kadangi lytinė ir reprodukcinė sveikata ir teisės yra VALSTYBIŲ narių kompetencijoje.

Antra, šioje rezoliucijoje nėra nei vienos iš minimų, pasibaisėjimą ir pasipiktinimą keliančių frazių („vaikai iki 6 metų jau turi žinoti apie intymius santykius tarp tos pačios lyties“). Tokių ar panašių formuluočių tekste iš viso nėra. Jas galima rasti tik Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos regiono biuro ir Vokietijos Federalinio sveikatos švietimo centro (BZgA) programoje „Lytinio švietimo standartai Europoje. Politikos kūrėjams, švietimo ir sveikatos priežiūros institucijoms bei specialistams skirta programa“, paskelbtoje 2010 m.

„Šios gairės E. Estrelos rezoliucijos pirmajame variante yra minimos tik kaip vienas iš šaltinių, kurie buvo analizuojami ir į kuriuos buvo atsižvelgiama rengiant rezoliuciją, tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad jo nuostatos yra perkeltos į EP dokumentą. Be to, pakoreguotame dokumento tekste, dėl kurio bus balsuojama kitą antradienį, nuorodos į šį dokumentą iš viso nebėra“, – teigia europarlamentaras L. Donskis.

Politikas buvo tarp tų 319 europarlamentarų, kurie pasisakė už klausimo svarstymą ir balsavimą dėl jo, o ne atidėjimą. Moterų teisių ir lyčių lygybės komitete kaip pavaduojanti narė dirba Vilija Blinkevičiūtė.

Viešumoje pasirodant tokiai netikrų faktų lavinai sudėtinga iš viso vertinti situaciją. Kuriamas šeimos vertybes griaunančių ir iškreiptai į visuomenę žvelgiančių politikų mitas, o priėmus tokius sprendimus pirmoje klasėje vaikams neva bus svarbiau išmokti apie kontracepciją, o ne skaityti ir rašyti. Europarlamentaro teigimu,“šis dokumentas skirtas pasinaudoti ES kompetencija integruojant šiuos klausimus į visuomenės sveikatos ir nediskriminavimo sritis, siekiant pagerinti lytinės ir reprodukcinės sveikatos teisės aktų įgyvendinimą, didinti informuotumą, skatinti šalis nares dalintis savo patirtimi“.

„Pastarosiomis dienomis gaunu daug susirūpinusių LR piliečių laiškų ir užklausų. Suprantama, kad dokumento tekstas sulaukia konservatyvių pažiūrų visuomenės dalies pasipriešinimo dėl raginimo šalims narėms užtikrinti moterims teisę į abortą, šeimos vaidmens lytiniame švietime – tai platesnio masto, įsitikinimų ir pasaulėžiūros, o ne tik šio konkretaus dokumento klausimas. Europos Parlamente šios srities klausimų svarstymą visuomet lydi aštrios diskusijos tiek pačiame EP, tiek visuomenėje, kurios yra visiškai natūralios dėl skirtingų europiečių pažiūrų“, – L. Donskis.

Pabrėžtina tai, kad daugelis į europarlamentarą besikreipiančių piliečių sunerimę dėl klaidinančios informacijos.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!