Berlyne įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Transparency International“ gruodžio 3 d. paskelbė 177 šalių 2013 m. korupcijos indeksus.

Kaip rašo „Euobserver“, reitingavimas paremtas ekspertų nuomone dėl korupcijos viešajame sektoriuje, vertinimas atliktas pasitelkus šimtabalę sistemą, kurioje 0 reiškia labai didelę korupciją, o 100 – visišką korupcijos nebuvimą. Septynios iš 28 ES šalių narių surinko mažiau nei 50 balų.

Danija buvo įvertinta 91 balu. Gerų rezultatų sulaukė Suomija ir Švedija.

Lietuva pagal korupcijos lygį užima 43 vietą, jos įvertinimas siekia 57 balus, t.y. 3 balais geresnis rodiklis nei prieš metus, kai siekė 54 balus.

Tačiau Graikija kaip ir Kinija buvo įvertinta 40 balų, tuo tarpu Bulgarija, Italija ir Rumunija taip pat išsirikiavo ES valstybių sąrašo pabaigoje.

ES korupcijos įvertinimo lygis, lyginant su praėjusiais metais, didžiąja dalimi nepasikeitė, tačiau yra keletas išimčių.

Nors pokyčiai nėra ryškūs, tačiau Ispanijos ir Slovėnijos rodikliai šiek tiek suprastėjo, o Estijos, Latvijos ir Graikijos rodikliai pagerėjo keturiais balais“, - sakė „Transparency International“ ES biuro vadovas Carlas Dolanas.

Nors ir toliau lieka ES sąrašo pabaigoje, Graikija šiais metais įvertinta šiek tiek geriau, lyginant su praėjusiais metais surinktais 36 balais.

Ispanijos rodiklis nukrito iki 59 balų, lyginant su 2012 m. surinktais 65, o Slovėnijos rodiklis nukrito keturiais balais iki 57.

Slovėnijos kovos su korupcija komisaras Goranas Klemenčičius praėjusią savaitę atsistatydino, protestuodamas prieš „tylųjį aljansą“, blokuojantį kovai su sukčiavimu skirtus įstatymus.

C. Dolano teigimu, korupcijos skandalai dėl politinių partijų finansavimo bei adekvačios apsaugos informatoriams trūkumo griauna pasitikėjimą vyriausybe.

„Tai, kaip lengvai nešvarūs pinigai gali likti nesusekti, yra problema, reikalaujanti ES ir valstybių lyderių reakcijos“, - pastebėjo C. Dolanas.

Didelis ES nepriklausančių valstybių skaičius buvo įvertintos panašiai kaip ir ES šalys narės.
Naujoji Zelandija kartu su Danija dalinasi aukščiausiais rezultatais.

Urugvajus, Bahamai ir Čilė kaip ir Prancūzija surinko 71 balą.

Vokietija surinko vienu balu mažiau nei praėjusiais metais – 78, tačiau vis dar pateko tarp 12 mažiausiai korumpuotų valstybių.
Prasčiausių įvertinimų sulaukė Afganistanas, Šiaurės Korėja ir Somalis – šios šalys surinko tik po 8 balus.

„Geresnių įvertinimų sulaukusios valstybės susiduria su tokiais probleminiais klausimais kaip valstybės privatizacija, priešrinkiminių kampanijų finansavimas bei didelių viešųjų pirkimų sutarčių priežiūra, šios sritys išlieka didžiausiais korupcijos pavojais“ – sakė „Transparency International“ vadovė Huguette Labelle.

Savo ruožtu, ES ketina paviešinti savo pirmąją ataskaitą dėl korupcijos ateinančių metų pradžioje.

Europos Komisijos (EK) paskaičiavimais, korupcija ES kiekvienais metais kainuoja 120 mlrd. eurų (daugiau nei 414 mlrd. litų).

Interaktyvų korupcijos pasaulyje paplitimo žemėlapį galite pamatyti čia.