„Opinium Research“ pateikė ataskaitą, paremtą respondentų Prancūzijoje, Vokietijoje, Lenkijoje ir JK apklausos rezultatais. Paaiškėjo, kad vokiečiai du kartus dažniau (86 proc.) nei britai (40 proc.) vertina savo šalį kaip europietišką.

Kaip praneša „Euractiv“, 50 proc. JK piliečių balsuotų dėl išstojimo iš ES, jei rytoj būtų rengiamas referendumas, o 36 proc. balsuotų už tai, kad JK pasiliktų ES. 41 proc. JK rinkėjų nuomone, išstojus iš ES, šalies ekonominė situacija pagerėtų ir tik 22 proc. mano, kad tokiu atveju jų šalies ekonominė situacija pablogėtų. 29 proc. gyventojų mano, kad išstojimas iš ES turėtų teigiamo poveikio jų asmeniniam gyvenimo standartui, o 15 proc. nuomone, jų asmeninis gyvenimo standartas pablogėtų.

Tyrimo rezultatai atskleidė aiškų nuomonių pasiskirstymą tarp palaikančiųjų Konservatorių ir Leiboristų partijas bei tarp verslo bendruomenės ir vartotojų.

Skirtumai atspindi politinių nuomonių šešėlius

Leiboristų partijos šalininkai palaiko JK pasilikimą ES (48 proc., lyginant su 36 proc.), tačiau Konservatorių partijos šalininkai labiau linkę balsuoti už išstojimą iš ES (58 proc., lyginant su 33 proc.).

JK verslas palankiau vertina narystės ES teikiamus privalumus (47 proc.) nei vartotojai (26 proc.), taip pat verslo subjektai linkę manyti, kad išstojimas iš ES pakenktų Didžiosios Britanijos verslui (37 proc.), o ne būtų jam naudingas (32 proc.).

Britai mažiau linkę vertinti savo šalį kaip europietišką (40 proc.) nei prancūzai (59 proc.), vokiečiai (86 proc.) ar lenkai (70 proc.).

Taip pat britai mažiau linkę vertinti kitas ES valstybes nares kaip artimas sau. JK jaučia artumą su kitomis anglakalbėmis šalimis – Jungtinėmis Amerikos Valstijomis (33 proc.), Australija (31 proc.), Kanada (23 proc.), Naująja Zelandija (23 proc.) bei Airija (23 proc.). Respondentai iš JK tarp neanglakalbių valstybių dažniausiai minėjo Vokietiją (14 proc.) ir Prancūziją (11 proc.)
Apklausa taip pat parodė, kad penktadalis vokiečių (17 proc.) ir prancūzų (19 proc.) yra įsitikinę, kad JK išstojimas ši ES turėtų teigiamo poveikio valstybėms, kuriose jie gyvena.

Kiek dar reikia įspėjimų?

Ženkliai daugiau manančių, jog D. Britanijos išstojimas iš ES neturės jokio poveikio valstybėms, kuriose jie gyvena, o 38 proc. vokiečių, 35 proc. prancūzų ir 28 proc. lenkų mano, kad šis poveikis būtų neutralus.

Pirmaujantys užsienio investuotojai JK, Amerikoje, Vokietijoje ir Japonijoje ragina mus nepalikti ES, nes tai sumažintų Britanijos autoritetą ir įtaką pasaulyje bei paverstų mūsų šalį mažiau patrauklia investicijoms“, - sakė „Cambre Associates“ vykdomasis direktorius Tomas Parkeris. Ši Briuselyje įsikūrusi konsultacijų įmonė užsakė ataskaitą iš Londone įsikūrusios konsultacijų įmonės „Lansons“.

„Tačiau ši žinia akivaizdžiai dar nėra suvokiama iki galo. Referendumas artėja ir nėra aišku, kiek dar įspėjimų reikės, kol taps per vėlu“, - pridūrė T. Parkeris.

Ruošiant šią ataskaitą, „Opinium Research“ apklausė daugiau nei 4 000 vartotojų bei 274 verslo subjektų vadovus keturiose ES valstybėse narėse.