Remiantis Vokietijos statistikos tarnybos pateiktais duomenimis, metinė prostitucijos verslo apyvarta Vokietijoje siekia 15 mlrd. eurų (51,8 mlrd. litų). Nėra patikimų duomenų, atskleidžiančių, kiek Vokietijoje yra prostitučių, tačiau kalbama apie 400 000. Buvusi Vokietijos vyriausybė, sudaryta iš Socialdemokratų ir Žaliųjų partijų, ketino pagerinti prostitučių socialinę ir teisinę padėtį Vokietijoje, 2002 m. išleisdama taip vadinamą įstatymą dėl prostitucijos. Nuo tada prostitucija pripažįstama kaip teisėta veikla. Prostitutės gali gauti socialinį draudimą bei paduoti nesumokėjusius už paslaugas klientus į teismą.

Tačiau, kaip rašo DW, pasigirsta kritika, kad tik nedidelė dalis dirbančiųjų sekso industrijoje iš tiesų pasinaudoja galimybe oficialiai įregistruoti savo veiklą. Federalinės darbo agentūros duomenimis, tik 44 sekso industrijoje dirbantys asmenys šiuo metu yra socialiai drausti. „Problema tame, kad įstatymas palankus sąvadautojams“, - sakė policijos pareigūnas Helmutas Sporeris iš Pietų Vokietijos miesto Augsburgo, kuris tiria raudonųjų žibintų kvartalo bylas jau 20 metų.

Sąvadautojų malonėje

Įstatymo dėl prostitucijos 3-asis straipsnis, kuriame apibrėžiama teisė į socialinį draudimą, suteikia viešnamių savininkams „ribotą teisę išduoti instrukcijas“ prostitutėms, kurios dažniausiai nedirba vienos. H. Sporerio teigimu, sekso darbuotojų, kurios dažnai nežino savo teisių, palikimas sąvadautojų malonei - tai nusižengimas žmogaus orumui. Jis paminėjo, kad ypatingai daug jaunų moterų ir merginų iš Rytų Europos verčiamos užsiimti prostitucija. Keliuose Vokietijos feminisčių žurnalo „Emma“ straipsniuose kritikuojami dabartiniai įstatymai bei teigiama, kad Vokietija toleruoja ar net skatina savotišką šiuolaikinę vergovę. Gerai žinoma moterų teisių gynėja, žurnalo „Emma“ leidėja Alice Schwarzer ragina peržiūrėti įstatymą dėl prostitucijos. „Mūsų tikslas – apsaugoti moteris, pasiūlyti joms pasitraukimo iš šios industrijos galimybes bei įvesti priemones patraukti atsakomybėn tuos, kas išnaudoja moteris“, - sakė A. Schwarzer.

Būsimosios vyriausybės koalicijos sutartyje konservatoriai ir socialdemokratai išdėstė savo ketinimus peržiūrėti šį įstatymą, ypatingą dėmesį atkreipdami į straipsnius dėl priverstinės prostitucijos. „Sugriežtinsime įstatymo pažeidėjų, kurie prekiauja žmonėmis kaip prekėmis bei verčia teikti seksualines paslaugas, patraukimą atsakomybėn. Taip pat bus patraukiami baudžiamojon atsakomybėn tie, kas pasinaudoja aukų padėtimi“, - sakė Europos Parlamento (EP) Europos liaudies partijos parlamentinės grupės Žmogaus teisių ir humanitarinės pagalbos darbo grupės pirmininkė Erika Steinbach.

Prancūzija ketina bausti klientus

Remiantis koalicijos sutarties tekstu, būsimoji vyriausybė planuoja reikšmingą įstatymo dėl prostitucijos peržiūrą prostitucijos reglamentavimo, teisinės situacijos dėl kontrolės mechanizmų bei administracinės valdžios atžvilgiu. Priverstinės prostitucijos aukoms, dažnai Vokietijoje gyvenančioms neteisėtai, turės būti užtikrinamos geresnės gyvenimo sąlygos, jei jos sutiks liudyti teisme, o teismams bus suteikiama galimybė pateikti kaltinimus įstatymo pažeidėjams net ir be aukos liudijimo.

Prancūzijos vyriausybė kovoja ne tik su priverstine prostitucija. Sąvadavimas ir viešnamiai šioje šalyje uždrausti dar prieš keletą dešimtmečių. Šiuo metu vyriausybė siekia, kad prostitučių klientams teiktų sumokėti 1 500 eurų (apie 5 180 litų) baudą. Antrą kartą pagautiems įstatymo pažeidėjams tektų sumokėti 3 750 eurų (12 948 litų) baudą. Taigi prostitucija nebus uždrausta, tačiau, kaip teigia kritikai, iš seksualinių paslaugų teikimo gyvenančios moterys neteks klientų. Šis Prancūzijoje svarstomas įstatymo projektas kelia nemažai ginčų. Feministinės organizacijos prieš kelias savaites surengė kampanijas, remiančias šio įstatymo įvedimą, tuo tarpu prostitutės protestuoja prieš vyriausybės planus, o prostitučių klientai renka parašus prieš šio įstatymo įvedimą.

Daugiau išžaginimo atvejų Švedijoje

Planuodama įvesti naująjį įstatymą, Prancūzija remiasi Švedijos įstatymų pavyzdžiu, kur nuo 1999 m. prostitučių klientai baudžiami už naudojimąsi prostitučių paslaugomis. Tais pačiais metais Švedijos vyriausybė legalizavo prostituciją. Tai reiškia, kad moterims leidžiama prekiauti savo kūnu, tačiau klientams neleidžiama naudotis šių teikiamomis paslaugomis. Švedijos sostinė Stokholmas dėl to labai pasikeitė. Stokholmo policijos teigimu, tose vietose, kur anksčiau klientus medžiodavo 80 sekso industrijos atstovių, dabar jų likę vos 20. Policija taip pat tikina, kad šiandien Europoje yra nedaug šalių, turinčių mažiau problemų, susijusių su prekyba žmonėmis, nei Švedija.

Irmingard Schewe Gerik netiki, kad Švedijos sistema padeda prostitutėms. Moterų teisių organizacijos „Terre des Femmes“ pirmininkė I. Schewe Gerik 2002 m. buvo Vokietijos Žaliųjų partijos parlamento narė bei prisidėjo prie įstatymo dėl prostitucijos įvedimo. „Tai, kad Švedijos vyriausybė užsimerkia į problemą, nereiškia, kad Švedijoje nėra prostitucijos“, - sakė ji bei pridūrė, kad Švedijos prostitutėms sudaromos sąlygos pablogėjo, nes jos nebegali atvirai dirbti gatvėse. Be to, I. Schewe Gerigk teigimu, dabar prostitutės priklausomos nuo kelių joms likusių klientų. Teigiama, kad nuo 1999 m. prostitučių išprievartavimų ir išžaginimų skaičius nuolat auga.