„Kodėl nesuteikus vaikams, kurie nepagydomai serga ar nepakeliamai kenčia, tų pačių galimybių, kurias turi suaugusieji?“ – klausia dr. Janas Bernheimas iš nepagydoma liga sergančių priežiūros grupės Laisvajame Briuselio universitete.

Kaip rašo DW, profesorius J. Bernheimas norėtų, kad nepagydoma liga sergantiems vaikams Belgijoje būtų suteikta teisė savo noru pasirinkti užbaigti gyvenimą. Kaip teigia mokslininkas, rimtai sergantys vaikai tampa ne pagal metus subrendusiais bei gali aiškiai mąstyti.

„Jie subrendę ne pagal metus. Iš esmės psichologine prasme jie ženkliai vyresni“, - teigė J. Bernheimas. „Štai kodėl dauguma Belgijos gydytojų nori, kad būtų atsižvelgta į vaikų norą mirti tokiais atvejais“.

Vaikų žudymas pagal pareikalavimą?

Neseniai 16 iškilūs pediatrai parašė atvirlaiškį, reikalaudami eutanazijos praktikos taikymo sergantiems vaikams. Šis laiškas buvo išpublikuotas dviejuose Belgijos dienraščiuose.

Tačiau religinės bendruomenės tam griežtai prieštarauja. Katalikų, protestantų, krikščionių ortodoksų bei musulmonų religinės bendruomenės išplatino bendrą pareiškimą, teigdami, kad vaikų eutanazija smerktina moraliniu ir etiniu požiūriu.

„Vaikas negali Belgijoje nusipirkti namo ar alkoholio parduotuvėje. Šis įstatymas leistų vaikui paprašyti būti nužudytam. Tai tikra problema“, - sakė Carine Brochier iš Europos bioetikos instituto Briuselyje.

Belgijos parlamentas šiuo metu aptaria galimą eutanazijos taikymą vaikams bei pacientams, kuriuos vargina ankstyvoji silpnaprotystės stadija.

Belgijoje eutanazija atliekama daktarų jau 11 metų. Vien per 2012 m. eutanazija buvo atlikta 1 432 asmenims.

Kartu su Nyderlandais ir Liuksemburgu, Belgija viena iš trijų liberaliausių šalių, kalbant apie eutanazijos įstatymą Europos Sąjungoje (ES). Kitose ES valstybėse eutanazija yra uždrausta arba griežtai ribojama.