Šalies vadovės teigimu, ES lieka ištikima Ukrainos žmonėms, tačiau Viktoras Janukovyčius negali tikėtis jokių „sandorių“ su ES – esą Ukraina žino, ką reikia padaryti: sąlygos nesikeičia.

Spaudos konferencijoje penktadienį prezidentė pirmiausiai pasidžiaugė Moldovos ir Gruzijos sprendimais.

„Moldova ir Gruzija, kurios pasirašė ir parafavo susitarimus, yra pasirengusios artimiausių metų bėgyje pasirašyti laisvos prekybos sutartis su ES. Tai reiškia, kad šios šalys supranta integracijos reikšmę savo saugumui, vystymusi. ES yra pasirengusi joms padėti šiame kelyje“, - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Apie Ukrainą šalies vadovė atsiliepė kur kas griežtesniu tonu.

„Mes matome, kad Ukraina pristabdė savo integracijos procesus. Vienašališkai, pati savo sprendimu. Tuo tarpu Europa lieka ištikima Ukrainos žmonėms, - teigė D. Grybauskaitė. - Esame kartu su Ukrainos žmonėmis.“

Ji pažymėjo, kad durys į ES išlieka atviros „visai Ukrainos visuomenei“.

Prezidentės teigimu, Ukrainai lieka galioti tos pačios sąlygos, kokias ES kėlė iki šiol. Sykiu D. Grybauskaitė pažymėjo, kad „jokių sandorių su Ukrainos vadovybe ES tikrai nepraktikuos“.

„Visos sąlygos, kurios būtinos, kad Ukraina pasirašytų Asociacijos sutartį, Ukrainai yra žinomos“, - sakė prezidentė.

Rusijos spaudimas - tik pasiteisinimas Ukrainos valdžiai

D. Grybauskaitė penktadienį sukritikavo Ukrainos valdžią, kad ji kaip pasiteisinimą naudoja Rusijos spaudimą, stabdydama integraciją į Europos Sąjungą (ES).

"Išorės spaudimas negali būti naudojamas kaip pasiteisinimas suverenios šalies sprendimams", - žurnalistams Vilniuje sakė prezidentė, pasibaigus ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimui.

J.M.Barroso: trišalės derybos su Ukraina ir Rusija - nepriimtinos

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso teigia, kad Europos Sąjunga (ES) nesiims trišalių darybų su Ukraina ir Rusija.

"Tai nepriimtina. Mes gerbiame visų šalių suverenitetą. Mes esame parafavę asociacijos susitarimą su suverenia valstybe - Ukraina. Ir kai tu darai dvišalį susitarimą, mums nereikia trišalio sutarimo", - spaudos konferencijoje Vilniuje penktadienį sakė jis.

Trišales ES, Ukrainos ir Rusijos derybas Rytų partnerystės susitikime Vilniuje bandė siūlyti Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

"Kai mes rengiame prekybos susitarimus su Kanada ar Pietų Korėja, mes nekviečiame trečios šalies derėtis", - sakė J.M.Barroso.

Jis taip pat pažymėjo, kad "riboto suvereniteto laikai Europoje baigėsi".

H.van Rompuy: Rusijos veiksmai su Rytų partneriais nedera XXI amžiaus politikai

Tai, kaip Rusija elgiasi su Rytų partneriais, nesuderinama su tarptautiniais santykiais, kurie turėtų būti Europoje XXI amžiuje, sako Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy.

"Rusijos veiksmai su Rytų partneriais yra nesuderinami su tuo, kaip tarptautiniai santykiai turėtų veikti mūsų kontinente XXI amžiuje", - penktadienį Vilniuje sakė jis.

Anot jo, ES toliau reikalaus, kad bet kokie Rusijos veiksmai, naudojami daryti įtaką nepriklausomoms šalims, Europos partnerėms, atitiktų Helsinkio principus - teisę laisvai pasirinkti, kaip organizuoti savo santykius su kitomis šalimis.

DELFI primena, jog ES lyderiai Vilniuje bandė perkalbėti V. Janukovyčių, tačiau nesėkmingai. Ukrainos prezidentas nepakeitė pozicijos – jo parašas ant Asociacijos sutarties liko nepadėtas.

Lenkijos prezidentas: susitikimu Vilniuje esu tik iš dalies patenkintas

Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis neslepia nusivylimo sprendimu, kurį Vilniuje įtvirtino Ukrainos vadovas Viktoras Janukovyčius.

„Noriu išreikšti tik dalinį pasitenkinimą Vilniaus viršūnių susitikimu“, - spaudos konferencijoje sakė B. Komorowskis.

Kaip ir kitus Europos Sąjungos (ES) lyderius, Lenkijos vadovą džiugina sutarčių su Gruzija ir Moldova parafavimas. Liūdina, žinoma, Ukraina.

„Nusivylimo šaltinis – Ukrainos valdžios sprendimas sustabdyti sutarties pasirašymo procesą“, - neslėpė B. Komorowskis.

Kaip ir kone visi ES lyderiai, jis pabrėžė, kad durys Ukrainai lieka atviros, o ES nusiteikusi geranoriškai.

B. Komorowskis atskleidė, kad kone iki paskutinės minutės bandyta perkalbėti V. Janukovyčių. Esą ES lyderiai siūlė priemones, tarp jų – Ukrainos ekonomikos stabilizavimui. Pasak jo, buvo siūlomas paramos Ukrainos ekonomikai paketas. Tikslių skaičių politikas neįvardijo.

„Dar vakar buvo nedidelė viltis, kad pokalbiai (...) atneš ilgalaikį sprendimą“, - sakė Lenkijos prezidentas.

Pasak jo, Ukraina rodė susidomėjimą ES siūlomais variantais, tačiau tai galutinės Kijevo pozicijos nepakeitė.

Paklaustas, ar nesijaučiau apgautas V. Janukovyčiaus, Lenkijos vadovas pareiškė, kad pirmiausiai taip jaustis gali ne jis, o Ukrainos žmonės.

„Tai klausimas Ukrainos visuomenei“, - replikavo B. Komorowskis.

Jis pažymėjo, kad ukrainiečių simpatijos ES pastaraisiais metais išaugo kone dvigubai ir siekia apie 60 proc. Tuo tarpu prijaučiančių Rusijos siūlomai Muitų sąjungai – tik apie 16 proc.

B. Komorowskis atskleidė Vilniuje mėginęs ir pats perkalbėti V. Janukovyčių.

„Reikalas labai rimtas, ir tai reikalauja atvirumo iki paskutinės akimirkos“, - teigė Lenkijos vadovas.

Jis taip pat atskleidė, apie ką kalbėjo su V. Janukovyčiumi. Lenkijos vadovas mėgino įtikinti Ukrainos prezidentą, kad ES deklaracijos yra patikimesnės nei „kitų pažadai“, taip aiškiai užsimindamas apie Rusiją.

„ES pažadų nežarsto, bet kai ką nors pažada – neapgauna. ES negali apgauti. (...) ES deklaracijos – daug svarbesnės nei kitų pažadai. Pažadai dalijami lengvai, realizuojami – kur kas sunkiau. Lenkija įsitikino, kad ES deklaracijos įvykdomos šimtu procentų“, - sakė B. Komorowskis.

Prezidentas teigė nemanantis, kad po Vilniaus viršūnių susitikimo prasidės savotiškas „šaltasis karas“. Esą tokių pranašysčių buvo ir NATO, ir ES plėtros į Rytus etapais, tačiau „šaltasis karas“ neprasidėjo.

„Nemanau, kad dėl šiandien parafuotų sutarčių su Moldova ir Gruzija grėstų šaltasis karas. Tai politinė fantazija“, - sakė B. Komorowskis.