Kaip rašo www.euractiv.com, euroskeptiško Danijos leidinio „Notat“ paviešintas dokumentas atskleidžia, kad EK lapkričio 22 d. surengė slaptą susitikimą su 28 ES šalių narių atstovais.

Per šį susitikimą EK teigė, jog ES reikia „visiškai kitokios“ bendravimo strategijos dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės nei ta, kuri buvo vykdoma dėl pastarojo meto prekybinių iniciatyvų.

„Būtina šiame ankstyvame derybų etape apibrėžti debatų sąlygas, kalbant apie tai, kas yra Transatlantinė prekybos ir investicijų partnerystė (t.y. ekonominę naudą bei pasaulinę lyderystę prekybos klausimas), o ne įsitraukti į kalbas dėl to, ko ši partnerystė neturėtų apimti (pavyzdžiui, derybų dėl duomenų privatumo, ES reguliacinių normų švelninimo ir t.t.)“.

Remiantis paviešintu dokumentu, EK informavo ES valstybės nares, kad baimės dėl prekybinių derybų susijusios su suvokimu, jog ES nėra „pakankamai stipri“ susijungti su JAV.

„Kai kurios baimės kyla iš to, kad ES šiuo metu užima silpnesnę ekonominę poziciją nei JAV, todėl mums Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės reikia labiau nei JAV.“

„Turime išaiškinti, kad taip nėra, nepaisant krizės ES išlieka didžiausia pasaulio rinka bei nepakeičiama partnere bet kokiai prekybinei ekonomikai (t.y. abi šalys turi didelių ekonominių interesų šiose derybose“.

Sveikatos bei vartotojų teisių apsaugos aktyvistai jau anksčiau išreikė abejonės dėl to, kad laisvosios prekybos sutartis gali susilpninti sveikatos, bankų sektoriaus, duomenų apsaugos bei maisto produktų saugumo reikalavimus. Dėl to situacija lyginama su Kovos su klastojimu susitarimu, kuris galiausiai buvo nepatvirtintas EP.

Nutekintame dokumente EK informuoja ES šalis nares, jog yra paruošusi tikslinę medžiagą dėl specifinių klausimų, kurią ES valstybės narės gali panaudoti gyventojų informavimui dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės, pavyzdžiui, dokumentą, paneigiantį šios partnerystės panašumą į Kovos su klastojimu susitarimą.

EK atkreipė dėmesį į tai, jog svarbu, kad ES laikytųsi vieningos nuomonės, šiame kontekste pažymėdama artėjančios EP rinkiminės kampanijos svarbą, nes ši suteiks progą partijoms pasisakyti prieš ES ir JAV prekybinę sutartį.

„Atrodo aišku, kad dėl šių derybų svarbos, kelių ES šalių narių politinės grupės imsis skirtingų šių derybų aspektų aptarimo“, - teigiama dokumente.

ES šaltinio teigimu, per susitikimą EK pristatė naują Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės internetinę svetainę, o pirminis šio susitikimo tikslas buvo supažindinti mažesnes ES šalis nares su būdais, kaip informuoti gyventojus dėl prekybinių derybų.

EK atsisakė komentuoti informaciją, pateiktą nutekintame dokumente.