„Kaip vienybės su jumis ženklą aš skelbiu neribotą bado streiką, reikalaudama, kad V. Janukovyčius pasirašytų asociacijos sutartį“ - J. Tymošenko žinutę tūkstančiams protestuotojų Kijeve perdavė jos advokatas.

Jos pranešimas buvo paskelbtas tuo metu, kai prezidentas Viktoras Janukovyčius paragino elgtis ramiai, šalyje antrą dieną nesiliaujant demonstracijoms dėl to sprendimo.

„Ir jeigu Janukovyčius nepasirašys mūsų sutarties su ES lapkričio 29 dieną – nušluokite jį nuo Ukrainos veido taikiomis ir konstitucinėmis priemonėmis kartu su jo politinėmis ir korupcinėmis metastazėmis. Nesustokite! Eikite ir nesidairykite atgal“, – pareiškė ugningo būdo politikė, kuri buvo viena iš 2004-ųjų Oranžinės revoliucijos lyderių.

Kreipdamasis į tautą pirmąkart po ketvirtadienį paskelbto netikėto pranešimo, jog derybos su ES įšaldomos, V.Janukovyčius paragino atkurti ramybę, kai milicija ašarinėmis dujomis vaikė proeuropietiškų pažiūrų demonstrantus Kijevo centre.

„Noriu taikos ir ramybės mūsų didelėje Ukrainos šeimoje“, – sakoma prezidento vaizdo pranešime, kuris buvo paskelbtas jo oficialioje svetainėje.

Žadėdamas tęsti reformas, V.Janukovyčius sakė nesiimsianti veiksmų, kurie būtų „nenaudingi Ukrainai ir jos žmonės“.

„Niekas iš mūsų neatims svajonės apie lygių galimybių Ukrainą, apie europietišką Ukrainą“, – jis pareiškė prieš J.Tymošenko paskelbiant, jog pradeda neribotą bado streiką.

V.Janukovyčius pažymėjo, kad atidėdamas šalies planus integruotis su ES jis stengiasi apsaugoti daug pažeidžiamų ukrainiečių nuo ekonomikos sunkumų.

„Kaip tėvas negali palikti savo šeimos be duonos, neturiu teisės palikti žmonių likimo valiai dėl problemų, kurios gali iškilti ... jeigu sustos gamyba (ir) milijonai piliečių bus išmesti į gatvę, – aiškino jis. – Štai kodėl turėjai ryžtis sudėtingiems sprendimams.“

Sekmadienį dešimtys tūkstančių žmonių protestavo Kijevo centre per didžiausią demonstraciją nuo 2004 metų Oranžinės revoliucijos, per kurią buvo atšaukti suklastotų prezidento rinkimų rezultatai ir surengtas naujas balsavimas.

Dar apie 20 tūkst. žmonių išėjo į sostinės gatves pirmadienio vakarą, nurodė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.