"ERASMUS+"

"Erasmus+" – tai integruota Europos Sąjungos švietimo, mokymo, jaunimo bei sporto programa, prie kurios rengimo Europos Parlamento Užimtumo ir socialinių reikalų komitete man teko nemažai prisidėti. Pasiūliau daugiau dėmesio skirti švietimo ir mokymo sąsajoms su užimtumu ir skurdo mažinimu. Juk šiandien, kuomet tiek žmonių - jaunų ar vyresnio amžiaus darbingų asmenų - neturi darbo, negalime kalbėti apie švietimą atskirai nuo užimtumo bei darbo rinkos poreikių.

2014-2020 metais "Erasmus+" veiks kaip viena integruota programa, apjungianti septynias dabartines Europos Sąjungos programas, iš kurių žinomiausios yra "Mokymasis visą gyvenimą" bei "Veiklaus jaunimo". Pagrindiniai šios daugialypės programos tikslai - toliau skatinti visose mokymosi bei švietimo pakopose dalyvaujančių besimokančiųjų, o taip pat švietimo bei mokymo specialistų tarptautinius mainus, stažuotes bei savanorystės projektus. Naujoji programa taip pat prisidės ir kuriant jaunimo paramos struktūras bei stiprinant su jaunimu dirbančių asmenų ir jaunimo organizacijų vaidmenį.

Naujovė "Erasmus+" programoje, jog pirmą kartą ES finansavimas bus skirtas mėgėjų sportui, savanoriškai veiklai sporto srityje, kovai su prievarta bei dopingo vartojimu.

Ateinantiems septyneriems metams "Erasmus+" programai numatyta skirti net 14,7 milijardų eurų. Pirmą kartą istorijoje sumažinus bendrąjį ES biudžetą, švietimui, mokymams bei įgūdžių atnaujinimui skirtas biudžetas buvo padidintas net 40 procentų. Planuojama, kad programos teikiamomis galimybėmis studijuoti ar stažuotis užsienyje galės pasinaudoti daugiau nei 4 milijonai europiečių.

Europos socialinis fondas

Po ilgų derybų taip pat pritarėme Europos socialiniam fondui būsimojoje finansinėje perspektyvoje. Šis Lietuvos pirmininkavimo dėka laiku pasiektas susitarimas yra labai svarbus žmonėms, ilgą laiką neturintiems ar dėl krizės netekusiems darbo, nes tai reiškia, kad mokymams ir persikvalifikavimui reikalingos lėšos juos pasieks, kaip ir planuota, jau nuo kitų metų sausio mėnesio.

Europos socialinio fondo paskirtis – investicijos į darbuotojus, jaunimą bei darbo ieškančius asmenis, taigi ir ateinančioje finansinėje perspektyvoje fondo lėšos pirmiausia bus skiriamos tvaraus ir kokybiško užimtumo skatinimui. Ypatingas dėmesys bus skiriamas neaktyvių ir labai nuo darbo rinkos nutolusių asmenų galimybių gauti darbą sustiprinimui, o taip pat nedirbančių ir niekur nesimokančių jaunuolių integravimui į darbo rinką.

Patvirtintas Europos Socialinio Fondo biudžetas ateinantiems septyneriems metams - 75 milijardai eurų.

Jaunimo garantijų iniciatyva

Jaunimo nedarbo problema, svarstant ilgalaikio Europos Sąjungos biudžeto lėšų paskirstymą, žinoma, sulaukė ypatingo dėmesio – buvo patvirtintas Jaunimo užimtumo garantijos finansavimas. Šiai papildomai jaunimui skirtai iniciatyvai per ateinančius septynerius metus bus skirta 6 milijardai eurų. Bus siekiama užtikrinti, kad jauni žmonės per keturis mėnesius po mokslų baigimo ar darbo netekimo susirastų darbą, būtų įtraukti į tolimesnes mokymo ar perkvalifikavimo programas arba atliktų gamybinę praktiką ar stažuotę.

Dėkoju pirmininkaujančiai Lietuvai už puikų bendradarbiavimą su Europos Parlamentu ir sveikinu pasiekus gero susitarimo dėl naujos finansinės perspektyvos ateinantiems septyneriems metams.