Lietuvai naujajame septynerių metų ( 2014-2020 m.) biudžeto plane numatyta skirti 44 milijardus litų, o tai yra 10 proc. daugiau nei pastarajame daugiamečiame biudžete (2007-2013 m.).

Aš sveikinu pasiektą susitarimą dėl septynerių metų biudžeto plano ir EP plenarinėje sesijoje balsuosiu už jį. Mano politinė šeima – Europos liaudies partijos frakcija, kuri yra didžiausia EP frakcija, vienijanti 275 europarlamentarus (iš viso yra 766 EP nariai), apsisprendė neprieštarauti susitarimui ir jį palaikyti. Taip, Europos Parlamentui nepavyko pasiekti, kad absoliutūs biudžeto skaičiai būtų padidinti, tačiau tolesnis apsisprendimo dėl septynerių metų biudžeto vilkinimas ar balsavimo atidėjimas būtų neatsakingas politinis elgesys, kuris sukeltų pavojų daugeliui ES finansuojamų tęstinių programų.

Paremti susitarimą apsisprendėme dėl daugelio priežasčių, tame tarpe ir todėl, kad dauguma EP reikalavimų buvo patenkinti, jiems pritarė ES valstybės narės, todėl tikimės ženkliai geresnio biudžeto vykdymo. Daugiametis ES biudžeto planas patobulintas ir ta prasme, kad ES lėšos bus naudojamos prioritetinėms sritims ir programoms finansuoti siekiant paskatinti ekonomikos augimą, užimtumą ir naujų darbo vietų kūrimą. Septynmečio viduryje, vėliausiai – 2016 metais, ES biudžetas bus peržiūrėtas, tuo būdu naujajam Europos Parlamentui suteikiant galimybę patikslinti prioritetus ir jų finansavimą, ypatingai jei ES ekonomika pradės ženkliau augti.

Per artimiausius septynerius metus 2.5 mlrd. eurų yra numatyti jaunimo nedarbui įveikti, taip pat programoms „Horizontas 2020“, Erasmus ir mažoms bei vidutinėms įmonėms remti. Numatyta, kad taip vadinamas lankstumo mechanizmas bus maksimaliai naudojamas, o tai suteiks galimybę ES biudžeto lėšas perkelti ten, kur ir kada jų labiausiai reikės.

Viena svarbiausių sričių, kuri visada rūpi Europos Parlamentui, yra visa, kas susiję su jaunimo nedarbo įveikimu, parama studijoms, studentų ir dėstytojų judumui skatinti, moksliniams tyrimams. Palyginimui priminsiu, kad 2013 m. Erasmus Mundus ir mokymosi visą gyvenimą programoms iš ES biudžeto buvo skirta 1,2 mlrd. eurų, o moksliniams tyrimams, 7BP (Septintajai bendrajai programai) – dar 9,6 mlrd. eurų. 2013 metais ES biudžeto asignavimai šiems tikslams buvo dar didesni: atitinkamai 1,3 mlrd. eurų ir 10,9 mlrd. eurų.

O 2014 metais, kurie jau yra pirmieji naujojo daugiamečio biudžeto (2014-2020) metai, Erasmus programai skyrėme 1,6 mlrd. eurų, tuo tarpu „Horizontui 2020“ – mokslinių tyrimų ir inovacijų programai - 9 milijardus eurų. Dėl 2014 m. ES biudžeto Europos Parlamentas balsavo jau praėjusioje plenarinėje sesijoje, patvirtindamas jį.