Kaip rašo „Euractiv“, F. Bolkesteino teigimu, liberalų lyderis bei jo rėmėjai švaisto laiką, diskutuodami dėl ES ateities.

„G. Verhofstadtas mano, kad galima panaikinti valstybingumą. Tai – visiškas šlamštas, toks pat šlamštas ir jo eurofederalismo idėja“, - lapkričio 9 d. sakė F. Bolkensteinas.

„Žmonės nenori federacinės Europos, todėl jis turėtų nustoti kalbėti apie tai“, - pridūrė jis.

Lapkričio 16 d. eurokomisarė Neelie Kroes paprieštaravo savo kolegų iš Nyderlandų pasisakymams, teigdama, kad G. Verhofstadtas „turi Nyderlandų liberalų partijos (VVD) palaikymą tapti liberalų kandidatu į Europos Komisijos (EK) pirmininko postą.“

Savo ruožtu N. Kroes apkaltino VVD atstovą Marką Verheijeną ir F. Bolkensteiną populizmu. „Visiems būna prastų dienų, tačiau tokie komentarai – tai visiška klaida“, - patikino N. Kroes.

F. Bolkensteino komentarai pasirodė prieš liberalams priimant sprendimą dėl kandidato artėjančiuose ES rinkimuose.

Lapkričio 27–28 d. ALDE rengia partijos kongresą Londone tam, kad būtų priimtas manifestas dėl rinkimų. Po kongreso nacionalinės partijos galės nominuoti kandidatus bei rengti rinkimus ES valstybėse narėse tam, kad būtų išrinktas kandidatas į EK pirmininko postą.
Iki šios dienos G. Verhofstadtas bei dabartinis ES ekonomikos komisaras Olli Rehnas išreiškė savo susidomėjimą šiuo postu.

Nepaisant to, kad G. Verhofstadto kandidatūrai gali prieštarauti kai kurie Nyderlandų VVD partijos nariai, teigiama, kad beveik nekyla abejonių, jog G. Verhofstadtas laimės vidinius partijos rinkimus.

Jei ES politinės grupės sutars dėl vieno kandidato į EK pirmininko postą, siūlomo ES Tarybai, mažai tikėtina, kad šis kandidatas bus ALDE atstovas. Ši politinė grupė šiuo metu yra trečioji pagal dydį EP partija, užimanti 11,4 proc. EP vietų, todėl manoma, kad kandidatas bus pasirinktas iš centro dešiniųjų Europos liaudies partijos (EPP) arba Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso (EPP) pasiūlytų pretendentų.